Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

S-a semnat acordul privind Cadrul Strategic National de Referinta

S-a semnat acordul privind Cadrul Strategic National de Referinta

Primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu si comisarul european pentru politica regionala Danuta Hubner au semnat astazi, 12 iulie, la Palatul Victoria, acordul dintre Guvernul Romaniei si Comisia Europeana privind Cadrul Strategic National de Referinta, documentul de baza pentru alocarea fondurilor structurale si de coeziune Romaniei.

„Am marcat astazi finalizarea negocierilor Cadrului National Strategic de Referinta. Este o performanta care ne situeaza intr-o pozitie importanta intre tarile membre nou intrate in Uniune. Fondurile europene nerambursabile pe care Romania are sansa sa le investeasca constituie unul din avantajele imediate ale integrarii europene”, a declarat primul-ministru.

ªeful Executivului a precizat ca urmatorul pas este cel privind elaborarea de proiecte, astfel incat Romania sa absoarba cat mai mult din fondurile nerambursabile oferite de UE.

„Vom acorda o atentie cu totul deosebita in ceea ce inseamna gestionarea corecta si eficienta a acestor fonduri”, a spus primul-ministru. El a adaugat ca fondurile europene pot sa contribuie la reducerea decalajelor care separa Romania de celelalte tari europene, dar si a disparitatilor interne, care caracterizeaza anumite zone ale tarii.

Comisarul european a precizat ca prin fondurile neramburasbile de care beneficiaza, Romania va putea creste competitivitatea economica. „Trebuie ca efortul pentru gestionarea acestor fonduri sa fie unul comun”, a spus comisarul European. Comisia Euroepeana va sprijini Romania si in continuare, a adaugat oficialul european.

Pentru ca acesti bani sa contribuie cu adevarat la dezvoltarea Romaniei este nevoie de implicarea puternica a autoritatilor locale, a spus primul-ministru.

Comisarul european Danuta Hubner a subliniat, la randul sau importanta implicarii autoritatilor locale, subliniind faptul ca Romania va beneficia de primele fonduri europene in urmatoarele zile.

„Adevarata provocare va fi implementarea CNSR si nu trebuie precupetit nici un efort pentru ca aceasta sa se faca cu succes”, a subliniat oficialul european.

Premierul Calin Popescu-Tariceanu le-a cerut tuturor ministrilor care au in subordine Autoritati de management a fondurilor europene sa acorde atentie maxima modului in care sunt gestionate aceste fonduri.

„Sunt increzator ca in anii care urmeaza vom dovedi capacitatea Romaniei de a utiliza si gestiona in mod eficient aceste fonduri. Este o ambitia a noastra sa realizam o absorbtie cat mai inalta. Doresc sa subliniez faptul ca Departamentul pentru Lupta Antifrauda a demonstrat ca este capabil sa faca investigatii prompte cu privire la cheltuirea fondurilor europene”, a subliniat primul-ministru.

Premierul Calin Popescu-Tariceanu i-a multumit comisarului Danuta Hubner si Comisiei Europene pentru sprijinul permanent acordat Romaniei si a felicitat Ministerul Economiei si Finantelor, coordonatorul negocierilor cu Comisia si al infiintarii acestui nou sistem de gestionare a fondurilor, precum si celelalte ministere si agentii cu atributii de Autoritati de Management si Organisme Intermediare ale viitoarelor Programe Operationale pentru finalizarea cu succes a negocierilor.


Informatii de background

Pe baza Cadrului Strategic National de Referinta (CSNR) Romania va primi de la Comisia Europeana aproximativ 19 miliarde de euro, Fonduri Structurale si de Coeziune. CSNR stabileste prioritatile de investitii pentru aceste fonduri, prioritati detaliate in cadrul celor sapte Programelor Operationale, care se afla la Bruxelles in curs de aprobare.

Romania este cel de-al 15-lea din cele 27 de State Membre UE care finalizeaza negocierile acestui document strategic national. Documentele de programare (CSNR si Programele Operationale) au fost transmise la Comisia Europeana spre negociere la inceputul acestui an. Aprobarea CSNR este o conditie prealabila pentru adoptarea Programelor Operationale, implementarea actiunilor strategice prevazute in CSNR si accesarea efectiva a Instrumentelor Structurale realizandu-se prin intermediul Programelor Operationale.

Sursa: Guvernul Romaniei

Vizualizări: 89