Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Absorbtia eficienta a fondurilor comunitare si de coeziune este prioritatea zero a Guvernului, a afirmat astazi premierul Calin Popescu-Tariceanu

Primul-ministru a precizat insa ca „succesul absorbtiei fondurilor europene depinde de Guvern doar in mica masura, principalii actori fiind autoritatile locale”, care trebuie, in acest sens, sa isi dezvolte resursele umane si institutionale.
Primul-ministru a aratat ca cele 20 de miliarde de euro alocate Romaniei din fondurile structurale si de coeziune, la care se adauga alte aproximativ 13 miliarde de euro pentru agricultura si dezvoltare rurala sunt „unele dintre beneficiile cele mai importante, dar nu singurele, ale aderarii la UE”.
„Acest sprijin financiar fara precedent al UE urmareste accelerarea dezvoltarii post-aderare a Romaniei. in functie de modul in care vom reusi sa absorbim aceste fonduri, Romania se va transforma mai repede si mai bine”, a subliniat primul-ministru.

Premierul Calin Popescu-Tariceanu a precizat ca pe baza progreselor realizate pana in prezent se poate spune ca sistemul legislativ, institutional si procedural, dar si echipele de specialisti care vor gestiona aceste fonduri „sunt pregatite in proportie de 90% pentru a face fata unui management eficace, eficient si corect al acestor fonduri”.

Pe de alta parte, primul-ministru Tariceanu a avertizat ca acesti bani vor fi alocati pe baza de proiecte si felul in care sunt cheltuiti va fi atent monitorizat. „Cei care isi vor inchipuie ca dupa 1 ianuarie 2007 va ploua cu euro se inseala. Banii acestia nu ne vor fi bagati in traista. Va trebui sa muncim foarte mult pentru a-i obtine”, a spus primul-ministru.in acest context, premierul Calin Popescu-Tariceanu a avertizat ca in gestionarea acestor fonduri „smecheriile de tip romanesc nu au ce cauta”. „Sunt bani publici, iar contribuabilul european este extrem de interesat de modul in care sunt cheltuiti”, a spus primul-ministru, precizand ca exista structuri, validate in acord cu Comisia Europeana, pentru controlul modului de cheltuire a fondurilor europene.

Fondurile post-aderare sunt destinate modernizarii infrastructurii si adoptarii de masuri care sa duca la cresterea nivelului de trai, a competitivitatii companiilor si a numarului de locurilor de munca.

„Vom asigura reducerea decalajelor care separa Romania de celelalte tari europene. Avem datoria sa muncim cu totii pentru valorificarea la maxim a oportunitatilor oferite de aceste fonduri”, a spus primul-ministru.
in ceea ce priveste cadrul legislativ, premierul Calin Popescu-Tariceanu a precizat ca au fost aprobate, inca din decembrie 2005, Planul National de Dezvoltare 2007-2013 si Cadrul Strategic National de Referinta, si sunt in faza finala documentele de programare elaborate pe baza PND si a CSNR si cele sapte programe operationale derivare din acestea.

Documentele urmeaza sa fie aprobate de Bruxelles, dupa care se va da unda verde proiectelor finantate din fondurile post-aderare.„Ne asteptam la un proces rapid de negociere a acestor documente in prima parte a anului 2007. Mai sunt de pus la punct chestiuni tehnice si procesul va fi gata atunci cand Bruxelles-ul ne va da unda verde pentru implementarea programelor”, a spus primul-ministru Tariceanu.

Autoritatile romane au depus, in ultimii ani, eforturi deosebite pentru respectarea angajamentelor asumate, care au dus la eliminarea steguletelor rosii si galbene semnalate de Comisia Europeana in diferite rapoarte de monitorizare a progreselor facute de Romania.

„Eliminarea steguletelor este dovada cea mai clara a progreselor obtinute de echipele de specialisti implicatie in gestionarea fondurilor structurale si de coeziune”, a spus primul-ministru.

Premierul Calin Popescu-Tariceanu este convins de faptul ca „in anii care urmeaza se va dovedi ca Romania este capabila de un grad ridicat de absorbtie si sa recupereze decalajele ce o despart de restul statelor europene”.
in acest sens, primul-ministru a recomandat colaborarea cu alte state europene care au trecut prin acest proces. „Nu este nici o rusine in a invata din experienta altor state. Nu cred ca trebuie sa stam de fiecare data sa mai inventam roata sau praful de pusca. Va invit, domnule ministru, sa realizati cat mai rapid colaborari cu partenerii europeni si sa folosim sa cat mai mult din experienta lor”, a spus primul-ministru Tariceanu.

Sursa:Guvernul Romaniei - Biroul de presa - 11.12.2006

Vizualizări: 88