Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Premierul propune realocarea fondurilor neutilizate in cadrul PNDR catre Masura 322

Vineri, 23 aprilie 2010, a avut loc intrevederea intre Primul-ministru Emil Boc si Comisarul european pentru agricultura si dezvoltare rurala, Dacian Ciolos.

Discutiile s-au axat pe situatia PNDR, premierul dorind sa afle masura in care, respectand reglementarile europene, se pot realoca fonduri catre Masura 322, care finanteaza investitii in infrastructura de la nivel rural in cazul neutilizarii celor alocate altor masuri din cadrul PNDR. Premierul a justificat aceasta solicitare prin faptul ca aceasta masura inregistreaza un succes foarte mare. “Sunt de 7 ori mai multe solicitari decat fonduri”, a declarat Emil Boc.

De asemenea, Premierul a tinut sa mentioneze faptul ca nu se doreste suplimentarea fondurilor, ci doar reasezarea lor in cadrul programului: “Cerem doar o mai buna gestionare a banilor in interiorul programului cu o reorientare a lor spre o suplimentare daca vor fi economii spre Masura 322, avand in vedere faptul ca este cea mai populara masura pana in momentul de fata, pe programul de agricultura”.

O alta solicitare a vizat mentinerea prefinantarii pentru investitii in agricultura la 50%, respectiv la 30% pe problemele operational-regionale si in 2011.

Comisarul a evitat sa dea un raspuns clar, incercand sa puna intr-un spectru european mai larg cerintele premierului: “Stiu ca nevoile sunt mari aici. Exista pe de o parte o abordare politica si inteleg necesitatea acestei realocari. Ministerul va trebui sa vina cu o justificare si cu argumente”. De asemenea, el a subliniat necesitatea mentinerii unui echilibru in cadrul programului de dezvoltare rurala.

In plus, discutand despre dezghetarea creditarii in vederea obtinerii de cofinantare de catre beneficiari, comisarul a mai declarat: “Eu sper ca va exista o mobilizare si a sistemului bancar in Romania”.

Monica Nica,
www.fonduri-structurale.ro

Sursa: www.gov.ro

Vizualizări: 87