Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Primul-ministru a declarat ca fondurile structurale reprezinta prioritatea Ministerului Agriculturii

Primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu a declarat ca fondurile structurale reprezinta prioritatea Ministerului Agriculturii, iar accentul trebuie sa cada pe asigurarea sediilor in care sa-si desfasoare activitatea Agentiile de Plati si Interventii.

Premierul Calin Popescu-Tariceanu a mers la astazi la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, unde ministrul Decebal Traian Remes a avut o intalnire cu sefii Directiilor Agricole Judetene.

Primul-ministru a atras atentia reprezentantilor ministerului ca trebuie recuperate cat mai rapid intarzierile survenite in operationalizarea agentiilor APIA din teritoriu. ªeful Executivului a discutat cu ministrul Agriculturii despre variantele pentru realizarea sediilor APIA. Premierul Tariceanu a opinat ca se pot ridica constructii din materiale prefabricate, pe terenurile puse la dispozitie de autoritatile locale, sau se pot folosi containere moderne, care dispun de spatii mari, de aer conditionat, si care pot fi transformate in birouri in care sa fie primiti cetatenii care isi completeaza cererile.

in ceea ce priveste procesarea cererilor pentru acordarea de subventii, primul-ministru a reiterat necesitatea ca banii europeni sa fie absorbiti intr-o masura cat mai mare si intr-un mod care sa duca la transformarea agriculturii romanesti. „in acest domeniu, Romania are cel mai mare pachet financiar alocat, dar, din pacate agricultura romaneasca se bazeaza pe fermele de subzistenta. Fondurile europene si fondurile de la buget trebuie alocate in aceasta directie: a modernizarii agriculturii si va cer ca dumneavoastra, impreuna cu structurile din teritoriu, sa mergeti in intampinarea fermierilor” a precizat Primul-ministru.

„Am fost, de exemplu, la Vaslui, am vazut un abator facut cu bani de pe programul SAPARD si am fost incantat. Daca banii sunt folositi inteligent, dupa aceea se vede ca incep sa produca” a afirmat seful Guvernului.

Calin Popescu-Tariceanu a solicitat ministrului Agriculturii, Traian Remes, ca structurile teritoriale din cadrul ministerului sa fie folosite pentru a iesi in intampinarea fermierilor in procesul de accesare a fondurilor comunitare.

„ªtiu ca este o data foarte stransa, 15 mai, pana la care trebuie depuse dosarele pentru subventie”, a spus primul-ministru. „in acest sens, eu va spun ca luni voi da dispozitie la prefecturi si, daca este nevoie, va putem ajuta cu functionarii din structurile deconcentrate. ” a mai declarat premierul Calin Popescu-Tariceanu.

Dupa intalnirea de la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale premierul Calin Popescu-Tariceanu a adaugat:in masura in care domnul ministru Remes va considera activitatea sa necorespunzatoare, eu sunt gata sa accept o propunere de schimbare. in acelasi timp, avand in vedere ca mai sunt 23 de zile pana la termenul-limita de depunere a cererilor pentru primirea de subventii, trebuie privita intotdeauna cu precautie o astfel de schimbare in mers. Dar ceea ce am auzit astazi la intalnirea cu directorii de directii agricole si cu conducerea ministerului nu ma bucura. Va spun foarte clar: nu sunt obisnuit sa ratez obiective. Doi ani de zile am demonstrat ca toate obiectivele pe care le-am fixat pentru Romania au putut fi atinse si cred ca acum se va face un efort major. Colegii de la Ministerul Agriculturii mi-au spus ca si Franta, anul trecut, a pierdut 200 de milioane de euro. Poate ca Franta este o tara care isi poate permite un astfel de lux, sa-l numesc asa. Noi nu ne putem permite, pentru ca agricultura romaneasca are nevoie de fonduri mai mult decat de orice si ca atare ma voi bate ca ministerul sa se duca cat mai sus cu procentul de realizare si acesta este obiectivul pe care l-am dat astazi spre indeplinire.”

Guvernul Romaniei - Biroul de presa

Vizualizări: 79