Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Mai multa transparenta din partea CE privind beneficiarii de fonduri UE

CE a dat publicitatii numele beneficiarilor de fonduri UE in 2009 in domenii de politica precum cercetarea, educatia si cultura, energia si transporturile sau ajutorul extern. Baza de date online, care contine in prezent peste 114 000 de intrari, incepand cu anul 2007, a fost actualizata pentru a suplimenta numarul criteriilor de cautare. De asemenea, aceasta furnizeaza acum informatii si cu privire la cheltuielile administrative ale Comisiei.

Janusz Lewandowski, comisarul UE pentru buget si programare financiara, a afirmat: „Foarte putine administratii publice din lume dau dovada de un nivel atat de inalt de transparenta financiara. Facilitam accesul cetatenilor europeni la informatii detaliate privind beneficiarii granturilor acordate de UE si contractelor incheiate cu UE. Consider ca aceasta va contribui la ameliorarea responsabilizarii si a calitatii cheltuielilor UE.”

Sistemul de transparenta financiara
Sistemul de transparenta financiara (STF) a fost lansat in 2008 si furnizeaza informatii privind beneficiarii liniilor bugetare gestionate direct de catre Comisie si agentiile sale executive. Datele sunt accesibile prin intermediul unui motor de cautare pe internet, acesta dispunand de mai multe criterii de cautare, ca de exemplu tara beneficiarului, titlul programului sau suma.

Informatiile sunt extrase din conturile Comisiei si se bazeaza pe sumele angajate in buget pentru un anumit beneficiar. In acest an, baza de date include pentru prima data contractele de achizitii publice incheiate de catre Comisie pentru administrarea sa zilnica.

Informatii suplimentare
1) Pentru a accesa STF, click aici:
 
2) STF furnizeaza date cu privire la circa 20% din bugetul UE, si anume partea gestionata direct de catre Comisie. Restul bugetului UE este gestionat in principal de administratiile nationale, responsabilitatea publicarii numelor beneficiarilor revenindu-le acestora. Un portal general care ofera acces la toate site-urile internet cu informatii privind beneficiarii UE este disponibil aici:

Sursa: Comisia Europeana

Vizualizări: 70