Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Linia de finantare pentru microintreprinderile din Regiunea Centru s-a inchis vineri

Vineri, 27 august 2010, a fost suspendat procesul de depunere a cererilor de finantare la nivelul ADR Centru in cadrul DMI 4.3. - "Sprijinirea dezvoltarii microintreprinderilor". Decizia de suspendare a acestui domeniu de finantare a fost luata de MDRT, in calitate de AM POR, si survine ca urmare a depasirii de peste trei ori a bugetului de 21,81 milioane euro alocat acestui domeniu pentru Regiunea Centru.

”Uniunea Europeana a sustinut permanent faptul ca microintreprinderile reprezinta coloana vertebrala a economiei unei tari. La fel consideram si noi la nivelul Regiunii Centru. Insa, mai ales in perioada de criza economica, microintreprinderile sunt printre cele mai vulnerabile categorii ale mediului privat. Din aceste considerente, sprijinirea dezvoltarii microintreprinderilor prin finantare nerambursabila, reprezinta, pentru cei ce vor avea acces la aceste fonduri, un sprijin mai mult decat binevenit.”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru. Astfel, la nivelul regiunii Centru au fost depuse 667 proiecte, ce solicita peste 71 milioane euro finantare nerambursabila.

Cererile de finantare depuse in perioada 9-27 august 2010 la sediul ADR Centru din Alba Iulia nu mai intra in etapa de verificare preliminara, ca urmare a aceleiasi decizii a AM POR, ceea ce inseamna ca aceste solicitari nu vor fi evaluate, ramanand in lista de rezerva a acestui domeniu de finantare. Reluarea procesului de evaluare a acestor proiecte va face obiectul unei analize la nivelul AMPOR asupra disponibilitatii fondurilor alocate Regiunii de dezvoltare Centru.

Dintre cele 667 proiecte depuse la nivelul acestei regiuni, in cadrul unei prime sesiuni de cereri de proiecte, au fost depuse 169 de cereri de finantare din care au fost deja contractate 76, ce solicita peste 5 milioane euro. Noua sesiune de depunere de proiecte a debutat in data de 23 noiembrie 2009, iar in cadrul acesteia, au fost depuse 468 proiecte, prin care se solicita ca finantare nerambursabila aproximativ 57,3 milioane euro, la cursul InforEuro de 4,2654 lei/euro. In aceasta a doua sesiune de depunere de proiecte, conditiile de pregatire a cererilor de finantare au fost mai relaxate, procesul de evaluare a fost simplificat, iar societatile comerciale au beneficiat inclusiv de posibilitatea de a garanta creditele pentru cofinantarea proiectelor cu echipamentele si constructiile realizate prin proiect.

Un alt element important, adus in sprijinul dezvoltarii microintreprinderilor, l-a constituit si decizia MDRT prin care s-a stabilit ca toate cheltuielile eligibile aferente proiectelor de investitie sa fie rambursate in proportie de 100% din fonduri publice, pana in limita sumei de 200.000 euro.

Sursa: ADR Centru

Vizualizări: 67