Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Fonduri europene destinate medicilor

Ieri, 1 septembrie, a avut loc lansarea proiectului “DOCTORI in servicii medicale de calitate”, finantat din FSE prin POSDRU 2007-2013.  In cadrul proiectului vor fi instruiti pe temele legislatie medicala si prevenirea riscului si acuzatiilor de malpraxis 4000 de medici din toata tara: 1600 de medici din specialitatile de mare risc (chirurgie, ATI, obstetrica-ginecologie) si 2400 de medici dentisti. Cursurile vor fi organizate in perioada octombrie 2010 – mai 2013, sub forma de ateliere de formare cu durata de doua zile si vor avea ca teme: zone de vulnerabilitate ale practicii medicale actuale, tehnici de evitare a acuzatiilor de malpraxis, exigente legale aplicabile profesiei medicale, metode de negociere a asigurarii de malpraxis.

Primele sesiuni de instruire vor incepe in luna octombrie a acestui an, iar pe parcursul anului viitor vor fi organizate cursuri in toate judetele. Ulterior participarii la curs, medicii vor beneficia de consultanta pe teme de legislatie medicala si malpraxis, precum si de actualizarea permanenta a informatiilor din acest domeniu” a declarat Dr. Andrei Nanu, managerul de proiect.

Initiatorul proiectului este MedRight Experts, furnizor acreditat de educatie medicala continua pentru medici, in parteneriat cu Colegiul Medicilor din Romania, Colegiul Medicilor Dentisti, Scoala Nationala de Sanatate Publica, Management si Perfectionare in Domeniul Sanitar si Structural Consulting Group.

Participarea la cursuri este creditata ca forma de educatie medicala continua de catre Colegiul Medicilor din Romania si de catre Colegiul Medicilor Dentisti si nu presupune din partea medicilor plata vreunei taxe de participare. Valoarea totala a proiectului este de 9,5 mil lei.

Proiectul se bazeaza pe rezultatele unei cercetari si unui program pilot initiate si derulate de catre MedRight Experts, la care au participat, in perioada 2008 – 2009, aproape 1000 de medici, precum si pe informatiile si experienta acumulate in derularea, in perioada 2009 - 2010, a unui proiect similar destinat medicilor de familie.

Responsabilizarea actului medical, sprijin permanent pentru medicul practician, care, de multe ori, trebuie sa faca performanta in conditii vitrege de lucru si, desigur, satisfactia pacientului – acestea sunt tintele pe care le urmarim prin proiectele destinate medicilor pe care le derulam. Dorim ca toti medicii din Romania sa participe la aceste cursuri. Pentru aceasta, pana in 2013 vom asigura pregatirea si certificarea a 90 de formatori specializati in tematica prevenirii malpraxisului medical, care vor continua sustinerea de cursuri catre medici, si dupa inchiderea acestui proiect”, a declarat prof. Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor din Romania.

Am dorit foarte mult sa organizam acest tip de cursuri si pentru medicii dentisti. Avand in vedere faptul ca, de cele mai multe ori, medicul stomatolog profeseaza pe cont propriu, am considerat ca absolut necesar accesul colegilor nostri la informatie. Nu poti cere sa respecte regulile unui medic caruia nici facultatea, nici cursurile postuniversitare nu ii explica in ce constau aceste reguli”, a precizat dr. Delia Barbu, vicepresedintele Colegiului Medicilor Dentisti.

In sustinerea necesitatii accesului la formare profesionala avand ca tema prevenirea malpraxisului medical s-a pronuntat si presedintele OAMMR, Mircea Timofte: “Actul medical se realizeaza in echipa: medicii participa la cursuri, se informeaza si invata; dorim sa lansam proiecte similare si pentru asistentele medicale, mai ales in contextul actual, in care se dovedeste ca raspunderea pentru siguranta pacientului si pentru calitatea actului medical nu o poarta doar medicii, ci toti membrii echipei medicale. Am initiat deja un studiu pilot, la nivel national, avand ca scop identificarea nevoilor educationale in randul asistentelor si identificarea vulnerabilitatilor din practica acestora”.

Pentru informatii suplimentare, va rugam puteti adresa dl. dr. Andrei Nanu - Manager de proiect, telefon 0722 60 98 32.

Vizualizări: 392