Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Finantare nerambursabila de 135 milioane euro de la guvernul elvetian

Ieri, 7 septembrie 2010, s-a desfasurat la Berna, ceremonia de semnare a Acordului-cadru intre Consiliul Federal Elvetian si Guvernul Romaniei privind implementarea „Programului de cooperare Elvetiano-Roman pentru reducerea disparitatilor economice si sociale in cadrul Uniunii Europene extinse”.

Programul de cooperare Elvetiano-Roman reprezinta un element important de consolidare a relatiilor bilaterale dintre Romania si Elvetia, urmarind, ca si obiectiv principal, sa contribuie la reducerea disparitatilor economice si sociale intre Romania si tarile mai dezvoltate din Uniunea Europeana extinsa, pe de o parte, precum si intre centrele urbane dinamice si regiunile periferice slab dezvoltate din punct de vedere structural.

Acordul-cadru detaliaza regulile pentru accesarea contributiei financiare nerambursabile in valoare de 181 mil. CHF (cca. 135 mil. euro), contributie aprobata de Parlamentul Elvetian pe 7 decembrie 2009.

Contributia acopera urmatoarele domenii tematice: securitatea, stabilitatea si sprijinul pentru reforme (securitatea frontierelor, capacitate de management la nivel local si regional, modernizarea sistemului judiciar, etc.); mediu si infrastructura; promovarea sectorului privat; dezvoltarea sociala si a resurselor umane.

Acordul-cadru prevede doua abordari, respectiv abordarea pe baza de Proiecte si abordarea pe baza de Fonduri Tematice, prima fiind gestionata de catre partea romana, iar a doua fiind similara unui mecanism bilateral cu administrarea asigurata, in principal, de catre partea elvetiana.

In cadrul acestei finantari, in general, beneficiarii trebuie sa asigure o co-finantare de minim 40% din totalul costurilor eligibile, cu exceptia co-finantarii asigurate de institutiile publice, caz in care contributia trebuie sa fie de minim 15% din totalul costurilor eligibile si de organizatiile neguvernamentale, caz in care este prevazuta o contributie proprie de minim 10% din totalul costurilor eligibile.

Ministerul Finantelor Publice este institutia care gestioneaza aceasta contributie financiara nerambursabila in calitate de Unitate Nationala de Coordonare.

Sursa: www.mfinante.ro

Vizualizări: 81