Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Panouri solare cu bani europeni

APDRP a incheiat un contract de finantare a investitiei pentru productia panourilor solare prin PNDR. Astfel, un investitor din Piatra Neamt a depus in noiembrie 2009 la Oficiul Judetean al APDRP din judetul Neamt un proiect de investitii pentru crearea unei unitati de productie de panouri fotovoltaice. Finantarea nerambursabila acordata prin Masura 312 - „Sprijin pentru crearea si dezvoltarea de micro-intreprinderi ” a fost necesara pentru achizitionarea de utilaje, echipamente specifice si dotari in vederea asigurarii fluxului tehnologic pentru desfasurarea corespunzatoare a activitatii de productie.

Valoare totala a investitiei este de 1.464.952 lei, cheltuielile eligibile fiind de 1.231.052 lei. Din totalul acestor cheltuieli 70% reprezinta valoarea fondurilor nerambursabile primite de beneficiar, adica 861.736 lei.

Pe langa folosirea de surse regenerabile nepoluante pentru crearea de energie electrica, diversificand astfel sursele de producere a energiei, proiectul creaza si 9 locuri de munca. Totodata, in vederea realizarii de produse la nivelul standardelor europene producatorii vor angaja si personal calificat. Astfel, crearea unei noi capacitati de productie duce la dezvoltarea pietei si stimuleaza cererea pentru produsele locale.

Panourile fotovoltaice sunt dispozitive capabile sa transforme energia solara in energie electrica. Energia solara si cea eoliana reprezinta o solutie viabila pentru zonele care nu beneficiaza in prezent de racordare la reteaua nationala de electricitate. Sursele regenerabile detin un potential energetic important si ofera disponibilitati nelimitate de utilizare pe plan local si national. Valorificarea surselor regenerabile de energie se realizeaza pe baza a trei premise importante conferite de acestea: accesibilitate, disponibilitate si acceptabilitate.

Sursa: APDRP

Vizualizări: 1480