Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Fonduri europene pentru o pensiune si activitati recreationale complexe in judetul Suceava

La 18 km de Vatra Dornei, in comuna Poiana Stampei din judetul Suceava, se construieste o pensiune cu fonduri europene acordate prin PNDR.

Proiectul, in valoare eligibila de 400 mii de euro, a fost contractat in cadrul masurii de incurajare a activitatilor turistice (Masura 313). Beneficiarul a primit, prin intermediul APDRP, 200 de mii de euro, respectiv 50% din valoarea eligibila a proiectului.

Pensiunea este realizata pe un teren cu o suprafata de peste 7.000 de metri patrati. In acest spatiu, turistii vor putea desfasura activitati si servicii recreationale complexe.

Constructia pensiunii este omologata de catre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului la categoria de 4 stele, avand o structura care include demisol, parter, etaj si mansarda, in total dispunand de 13 camere. Dintre aceste 13 camere, 4 sunt apartamente de tip duplex cu cate doua bai, capacitatea de cazare fiind de maximum 37 de locuri.

Beneficiarul a luat in considerare si primirea persoanelor cu handicap locomotor. Astfel, pensiunea beneficiaza de un grup sanitar in zona de servit masa, o camera dubla, o rampa de acces, doua locuri de parcare, toate acestea dedicate exclusiv persoanelor cu dizabilitati locomotorii. De asemenea, in sprijinul persoanelor cu deficiente de vedere, materialele de informare (cum ar fi meniul) urmeaza sa fie realizate si in alfabetul Braille.

Proiectul este o afacere complexa si cuprinde doua dintre componentele majore ale masurii de investitie din care face parte. Componenta A, care reprezinta investitia in infrastructura de primire turistica, prin construirea pensiunii de 4 stele, si componenta B care reprezinta investitii in activitati recreationale.

Investitiile din cadrul componentei B includ amenajarea unei saune, a unei sali de fitness, a unei sali de primire cu spatiu special amenajat pentru lectura (cu biblioteca), auditii muzicale si jocuri de societate. Totodata, pensiunea va include si un salon cu expozitie de produse certificate ca fiind produse traditionale de marca si unul recreational dedicat jocurilor pentru copii.

Pe de alta parte, in exteriorul constructiei sunt in curs de amenajare un teren de tenis, doua terenuri de sport cu gazon si pentru copii, un loc de joaca in aer liber. Printre serviciile de agrement, vor mai fi posibile si plimbarile cu sania, rafting pe raul Dorna, sauna etc.

In vederea promovarii culturii traditionale, la demisol, vor fi expuse obiecte traditionale, realizate de mesteri populari din zona. Astfel turistii vor putea admira canile, castroanele si oalele de lut, serviciile de tuica, lingurile de lemn, cosuri, covoare taranesti, costume populare, sfesnice, butoaie si mobilier taranesc. Interiorul acestui salon va fi amenajat in stilul culturii traditionale moldovenesti.

Turistii care se vor opri la aceasta pensiune vor putea beneficia de peste 13 locuri de parcare, dintre care doua vor fi pentru persoanele cu handicap locomotor.

Cladirile, caile de acces, zona de agrement si spatiile inconjuratoare se vor incadra in stilul arhitectural specific local.

Bucatele, preparate in bucataria dotata, conform legislatiei in vigoare privind normele Uniunii Europene, vor fi cu specific bucovinean.

Pentru cresterea eficientei energetice pensiunea va dispune de un sistem automatizat de minimizare a consumurilor de energie format din senzori de prezenta pentru iluminat extern si intern, un termosistem integrat, o centrala termica automatizata, o pompa de caldura si panouri solare pentru incalzirea apei. Pentru evitarea oricarui impact negativ asupra mediului, beneficiarul va folosi pubele ecologice. De asemenea, pe intregul perimetru al terenului se va planta o perdea de brazi.

Din punct de vedere al impactului social, realizarea investitiei va duce la crearea a 20 de locuri de munca.

Sursa: APDRP

Vizualizări: 547