Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

CE a lansat Fondul de garantare a imprumuturilor in domeniul cinematografic

Fondul de Garantare pentru Productie MEDIA lansat de Comisia Europeana va sustine producatori de film din toata Europa. Spre exemplu, Fondul va putea fi accesat in cazul falimentului unui producator pentru a acoperi o parte a unui imprumut ce nu poate fi rambursat. Mai exact „Fondul de Garantare pentru Productie MEDIA va inlesni procesul de acordare a imprumuturilor de catre institutiile financiare producatorilor de film, prin garantarea faptului ca o parte din orice suma imprumutata va fi platita prin Fond, in cazul imposibilitatii indeplinirii acestei obligatii de catre beneficiar.”a declarat comisarul european pentru educatie si cultura, Androulla Vassiliou.

Fondul va fi gestionat de Comisie, impreuna cu doi operatori cu experienta in acest domeniu - Institutul Francez de Finantare Cinematografica si a Industriilor Culturale si Societatea de Garantare a Audiovizualului din Spania.

Modul de functionare a Fondului de garantare

Fondul de Garantare pentru Productie MEDIA va fi operational pana la sfarsitul anului 2013. IFCIC si corespondentul sau spaniol vor primi din Fond cate 4 milioane de euro fiecare. Comisia a estimat ca efectul de parghie pe care il va genera Fondul va duce la acordarea unor imprumuturi in valoare totala de peste 100 milioane de euro. S-a apreciat ca producatorii cinematografici care vor beneficia de aceasta facilitate vor proveni in mod special din afaceri mici si mijlocii.

In cazul in care un contractant al imprumutului se va afla in imposibilitatea de plata, banca va putea recupera pana la 55% din imprumutul sau de la IFCIC si pana la 50% de la Audiovisual SGR, cu finantare din resurse proprii sau din Fondul de Garantare pentru Productie MEDIA. Finantarea maxima de care dispune Fondul este de 8 milioane de euro. Orice suma care nu va fi utilizata se va intoarce in bugetul UE.

Producatorii de film sunt eligibili daca provin din oricare dintre cele 32 de tari care participa in prezent la programul MEDIA: cele 27 de state membre UE, tarile din Spatiul Economic European (Norvegia, Islanda si Liechtenstein), Elvetia si Croatia.

Detaliile complete despre Fondul de Garantare pentru Productie MEDIA vor fi disponibile in curand pe website-urile operatorilor: www.ifcic.fr si www.audiovisualsgr.com.

Fondul reprezinta o parte din programul MEDIA care participa cu 755 milioane de euro la dezvoltarea industriei cinematografice europene in perioada 2007 – 2013. Finantarea contribuie la imbunatatirea distributiei si promovarii filmelor europene si la intarirea competitivitatii in acest sector.

Pentru mai multe informatii despre programul MEDIA, click aici

Raluca Preluca,
www.fonduri-structurale.ro

Sursa: Comisia Europeana

Vizualizări: 255