Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

In asteptarea prefinantarilor, zeci de proiecte intra rand pe rand in blocaj

Peste 200 de organizatii, beneficiari si parteneri in cadrul unor proiecte finantate prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), asteapta de luni de zile virarea prefinantarilor, sume necesare pentru derularea, in bune conditii, a proiectelor castigate. In asteptarea acestora, organizatiile apeleaza la fondurile proprii si la credite pentru sustinerea proiectelor, insa situatia se inrautateste de la o luna la alta.

Structural Consulting™ Group si www.fonduri-structurale.ro s-au alaturat saptamana trecuta campaniei de deblocare a prefinantarilor, realizand un sondaj printre beneficiarii POSDRU ale caror rezultate au fost incluse intr-o scrisoare deschisa atasata acestui comunicat si adresata Guvernului, Autoritatii pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (ACIS), Ministerul Finantelor Publice si Autoritatii de Management a Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane.

La sondajul initiat de catre Structural Consulting™ Group si www.fonduri-structurale.ro au raspuns 82 de beneficiari POSDRU, insa numarul organizatiilor afectate este, de ordinul sutelor, deoarece astfel de proiecte se realizeaza, in general, in parteneriat. Mai exact, conform informatiilor colectate in cadrul campaniei, 232 de organizatii nationale si transnationale, isi asteapta, inca, banii de la AM POSDRU. Cererile de prefinantare au fost depuse in perioada noiembrie 2010 – februarie 2011 si insumeaza in total 110,24 milioane de lei (aproximativ 26 de milioane de euro).

Prefinantarile sunt blocate…pana acum responsabilitatea a fost pasata de la AM POSDRU spre Ministerul Finantelor si inapoi

Blocarea prefinantarilor a fost discutata inca din ianuarie in cadrul unei intalniri intre reprezentantii AM POSDRU, patronate, sindicate si ai Coalitiei pentru ONG-uri.

Ministerul Finantelor nu mai face fata cuantumului mare al prefinantarilor si asteapta o analiza a AM POSDRU privind reasezarea mecanismului de prefinantare. La randul lor cei de la AM arata cu degetul spre Ministerul Finantelor. Intr-un articol din Romania Libera (din 08.02.2011), reprezentantii AM POSDRU au declarat ca "la 9 decembrie 2010, AMPOSDRU a trimis catre Autoritatea de Certificare si Plata (structura din subordinea Ministerului Finantelor) o cerere de plata a prefinantarilor in valoare de 878,145 milioane lei, din care, la 10 decembrie 2010, s-au virat in contul institutiei noastre doar 387,696 milioane lei. La 12 ianuarie 2011, AMPOSDRU a mai cerut ACP plata de prefinantari in valoare totala de 843,449 milioane lei (suma in care este inclus si restul de plata din decembrie 2010), dar pana acum nu au mai fost virati alti bani". (sursa: www.romanialibera.ro)

Ultima informatie a sosit, ieri, intr-o conferinta de presa a presedintelui executiv al PSD Suceava, Ovidiu Dontu, care a prezentat o nota a ministrului Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, catre premierul Emil Boc, prin care este propusa reducerea prefinantarilor la proiectele din fonduri structurale de la 30% la 15% (sursa: www.bursa.ro).

Exista beneficiari care asteapta prefinantarea de peste 100 de zile


Sondajul arata ca termenele contractuale nu au fost respectate de catre autoritati. Conform contractului de finantare, termenul de virare a prefinantarilor este de 15 zile de la data inregistrarii cererilor, dar exista beneficiari care asteapta de mai bine de 100 de zile virarea banilor. Din centralizarea datelor, durata medie de asteptare a virarii banilor este de 79 de zile.

Fara prefinantare, in 2 luni, jumatate dintre proiecte vor fi blocate

Din totalul respondentilor, 12% au declarat ca au deja proiectele blocate. Chiar si cei care reusesc sa deruleze inca activitatile intr-un ritm normal, se declara ingrijorati de perspectivele viitoare, existand in 43% din cazuri un risc major de blocaj in urmatoarele doua luni.

Cu cele mai grave consecinte se confrunta ONG-urile si societatile comerciale; este vorba de plati restante, datorii fata de furnizori si somatii de plata a obligatiilor la stat. Cateva dintre comentariile beneficiarilor POSDRU sunt incluse in scrisoarea deschisa atasata acestui comunicat.

Cei mai multi dintre respondenti (77%) au declarat ca au suplinit lipsa prefinantarii din fonduri proprii, iar 12% din fonduri proprii si linie de credit. Cele mai multe ONG-uri, insa, nici nu indraznesc sa viseze la obtinerea unui credit si spera sa primeasca prefinantarea cat mai repede. “Implementarea a inceput din surse proprii, dar am amanat unele activitati. Am incercat obtinerea unui credit, dar bancile nu au experienta cu ONG-uri si am fost refuzati”, spune reprezentantul unui ONG.

***

La sondaj au participat 82 de utilizatori ai www.fonduri-structurale.ro, reprezentanti ai organizatiilor beneficiare de fonduri europene prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013. Structura respondentilor este urmatoarea:
  • 37 de respondenti (45,12%) din sectorul ONG;
  • 31 de respondenti (37,8%) din mediul de afaceri (societati comerciale);
  • 8 respondenti (9,76%) din autoritati si institutii publice;
  • 6 respondenti (7,32%) din mediul academic (universitati si licee).

Dragos Jaliu,
www.fonduri-structurale.ro

Vizualizări: 222