Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Modificari la programul Prima Casa, adoptate ieri de Guvern

Guvernul a adoptat ieri, 30 martie 2011, o ordonanta de urgenta pentru modificarea si completarea OUG nr.60/2009 privind unele masuri in vederea implementarii programului Prima Casa, a anuntat premierul Emil Boc.

Actul normativ adoptat aduce in principal doua modificari programului Prima Casa. Astfel, premierul Emil Boc a precizat ca garantia urmeaza sa fie impartita intre banca si stat: „In esenta Programul Prima Casa merge mai departe cu doua modificari importante. Prima modificare consta in impartirea garantiei intre stat si banca in proportie 50%-50%. Prin aceasta avem posibilitatea de a dubla numarul beneficiarilor din cadrul Programului Prima Casa”, a afirmat primul-ministru Emil Boc.

De asemenea, ordonanta de urgenta adoptata ieri da posibilitatea si proprietarilor de locuinte dobandite in orice alt mod decat Prima Casa - cu o suprafata utila mai mica de 50 metri patrati - sa beneficieze de prevederile programului Prima Casa si sa achizitioneze o locuinta mai mare.

„Beneficiarul eligibil pentru programul Prima Casa, este persoana care declara pe propria raspundere ca nu detine impreuna cu sotul sau sotia nicio locuinta, sau ca detine o locuinta care sa nu fi fost cumparata prin programul Prima Casa cu o suprafata utila mai mica ce 50 de metri patrati”, a precizat secretarul de stat in Ministerul Finantelor Publice, Bogdan Dragoi.

Seful Executivului a mai anuntat, de asemenea, ca „restul conditiilor, in esenta, raman neschimbate. Avansul ramane in continuare 5% din valoarea creditului, nivelul dobanzii ramane la fel ca cel existent in momentul de fata, valoarea garantiei aceeasi – 60.000 de euro, 70.000 sau 75.000 de euro in functie de situatie” (Nota: Hotararea de Guvern pentru continuarea programului Prima Casa, adoptata pe 19 ianuarie 2011, a pastrat acelasi nivel al garantiei de stat, respectiv 75.000 de euro in cazul in care se construieste o locuinta de la zero, 70.000 de euro in cazul in care se achizitioneaza o locuinta noua si 60.000 de euro in cazul in care se achizitioneaza o locuinta veche).

Premierul Emil Boc a declarat ca bancile au la dispozitie 3 luni de zile pentru a participa la aceasta noua forma a Programului Prima Casa, si a mai precizat ca se poate realiza transferul de portofoliu de garantii intre banci. „In conditiile in care bancile cad de acord, pot sa-si realizeze un transfer de portofoliu de garantii, daca vor considera necesar. Important este ca, pe de-o parte, programul sa mearga mai departe, iar pe de alta parte, sa dam posibilitate mai multor familii - in special tinere - sa intre in cadrul acestui proiect: Programul Prima Casa” a afirmat primul-ministru.

Ordonanta de urgenta adoptata ieri nu prevede nicio limita de varsta pentru persoanele care pot achizitiona locuinte potrivit noilor reglementari ale Programului Prima Casa.

Sursa: www.gov.ro

Vizualizări: 139