Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Romania a raportat cele mai multe cazuri de posibile fraude la fonduri UE

Romania a raportat cele mai multe cazuri de posibile fraude la fonduri UE

in data de 9 iulie a.c. au fost date publicitatii Raportul Comisiei catre Parlamentul European si Consiliu privind protectia intereselor financiare ale Comunitatilor - Lupta impotriva fraudei si Raportul de activitate al Oficiului European de Lupta Antifrauda - OLAF, pe anul 2006.

Ambele rapoarte evidentiaza seriozitatea cu care autoritatile romane se implica in lupta impotriva fraudei ce afecteaza interesele financiare ale Uniunii Europene, confirmand eficienta activitatii Departamentului pentru Lupta Antifrauda - DLAF din 2005 si pana in prezent, atat in planul controlului fondurilor comunitare, cat si sub aspectul cooperarii cu institutiile europene.

Astfel, Raportul Comisiei remarca, in privinta Romaniei, transparenta, promptitudinea si eficienta in raportarea neregulilor constatate (cel mai mare numar de controale si respectarea termenelor de raportare), precum si calitatea comunicarilor transmise la Bruxelles, respectiv incadrarea tipurilor de nereguli si informatii detaliate despre persoanele implicate. Romania continua sa fie tara care a raportat cele mai multe cazuri de nereguli, fapt ce pune in evidenta implicarea autoritatilor nationale in depistarea oricaror incercari de utilizare incorecta a banilor europeni.

Cu aceasta ocazie, Vice-presedintele Comisiei Europene, domnul Siim Kallas, responsabil cu afaceri administrative, audit si antifrauda a declarat: „Suntem foarte incantati de abordarea pro-activa si transparenta a Romaniei in lupta impotriva fraudei si coruptiei ce afecteaza fondurile UE. Un numar mare de nereguli raportate nu inseamna automat ca un stat membru se confrunta cu mai multe activitati frauduloase decat un altul. Acest lucru poate fi mai degraba rezultatul unui nivel mai ridicat si mai eficient al controalelor.”

Raportul OLAF subliniaza cooperarea operationala cu DLAF, prezentand detaliat un control comun, la care au participat reprezentanti OLAF si DLAF. Aceasta actiune a reprezentat o premiera, Romania devenind astfel, primul dintre statele membre, in curs de aderare sau candidate, care a efectuat un control la fata locului, cu investigatori OLAF.

Relevanta, in acest sens, este declaratia Directorului general al OLAF, domnul Franz-Hermann Brüner: „Cooperarea noastra cu Departamentul pentru Lupta Antifrauda este excelenta. Colegii nostri romani sunt foarte eficienti. Numarul de cazuri de frauda care au fost descoperite in Romania poate parea ridicat, dar consideram ca aceasta este o dovada importanta ca lupta impotriva fraudei care afecteaza fondurile europene este tratata cu mare seriozitate si ca eforturi importante sunt facute pentru a descoperi toate neregulile.”

Potrivit Raportului de activitate al Oficiului European de Lupta Antifrauda - OLAF pe anul 2006, Romania a raportat in 2006 cele mai multe cazuri de posibile fraude la fondurile comunitare din grupul fostelor state in curs de aderare la Uniunea Europeana. Prima informatie din raportul OLAF se refera la numarul de noi cazuri raportate de grupul statelor in curs de aderare in 2006 - Bulgaria (27) si Romania (70) - si de cele 3 state candidate - Turcia (16), Croatia (4) si Macedonia (2).

in dosarele deschise de OLAF in 2006 cu privire la fondurile de pre-aderare, este din nou mentionata Romania, cu 14 cazuri, ocupand primul loc. Acest loc se datoreaza nu doar faptului ca 61% din asistenta de pre-aderare in 2006 (aprox. 3 miliarde de euro) a fost acordata Romaniei si Bulgariei, dar si bunei colaborari cu Romania, in ceea ce priveste raportarile privind suspiciunile de frauda.

Rezumat Raportul Comisiei catre Parlamentul European si Consiliu privind protectia intereselor financiare ale Comunitatilor - Lupta impotriva fraudei

Rezumat raportul de activitate al Oficiului European de Lupta Antifrauda - OLAF pe anul 2006

Sursa: Departamentul pentru Lupta Antifrauda

Vizualizări: 84