Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

UE investeste 7 miliarde de euro pentru impulsionarea cercetarii si inovarii

Comisarul european pentru cercetare, inovare si stiinta, Máire Geoghegan-Quinn, a anuntat, pe 19 iulie, acordarea a circa 7 miliarde euro pentru incurajarea inovarii prin cercetare.

Suma, acordata in cadrul celui de-al saptelea Program cadru pentru cercetare (PC 7), este cea mai mare de pana acum si se estimeaza ca in viitorul apropiat va genera aproximativ 174.000 locuri de munca, iar in 15 ani va crea 450.000 de locuri de munca si o crestere a PIB-ului cu aproape 80 miliarde de euro.

Se estimeaza peste 16.000 de beneficiari ai acestui fond, iar printre ei se vor numara universitati, institute si organizatii de cercetare, intreprinderi. IMM-urilor li se va acorda o atentie speciala, acestea urmand sa beneficieze de un pachet de aproape un miliard de euro.

Propunerile de proiecte pentru acordarea granturilor vor trebui sa vizeze combinarea cercetarii cu inovarea astfel incat sa duca la o crestere a locurilor de munca durabile si sa ofere obtinerea unui avantaj pentru Europa pe pietele tehnologiilor esentiale ale viitorului.

Comisia sustine acordarea unui sprijin foarte mare activitatilor care contribuie la reducerea decalajului dintre cercetare si piata. Acest decalaj s-ar putea reduce, de exemplu prin demonstrarea faptului ca noile tehnologii au potential comercial sau pot functiona pe o scara suficient de mare pentru a fi viabile din punct de vedere industrial. Preocuparea pentru o legatura cat mai stransa intre cercetare si piata este si argumentul aparitiei parteneriatelor europene pentru inovare (PEI).

Fiecare PEI, inclusiv parteneriatul-pilot privind imbatranirea activa si in conditii bune de sanatate, va fi sprijinit de proiecte ale PC7. In total, pentru activitatile care au ca scop abordarea provocarii reprezentate de satisfacerea necesitatilor unei populatii imbatranite vor fi acordate 220 de milioane de euro din cele 656 de milioane de euro disponibile pentru cercetarea in domeniul sanatatii, precum si 240 de milioane de euro din cele 3,1 miliarde de euro care reprezinta finantare pentru tehnologia informatiei si comunicatiilor (TIC).

Restul fondurilor pentru TIC vor fi acordate proiectelor esentiale de dezvoltare in domeniul infrastructurilor de retea si de servicii, al nano/microsistemelor, fotonicii si roboticii, al continutului digital si tehnologiilor lingvistice si pentru aplicatii precum TIC pentru sanatate si TIC pentru eficienta energetica.

De asemenea, Consiliul European pentru Cercetare (CEC) va acorda circa 1,6 miliarde de euro celor mai buni cercetatori juniori si seniori care activeaza in Europa.
900 milioane de euro vor merge catre aproximativ 10.000 de cercetatori de inalta calificare, ca sprijin pentru mobilitatea si cariera acestora, iar pentru cercetarea in domeniul mediului sunt alocate 265 milioane de euro. De asemenea, Comisia Europeana va investi peste 307 miliarde de euro in construirea unei bioeconomii puternice, astfel incat metodele de productie sa fie imbunatatite si sa apara noi industrii generatoare de locuri de munca.

Totodata, Comisia va acorda o finantare de 488 milioane de euro pentru nanotehnologii ecologice si care vizeaza eficienta energetica, precum si 313 milioane de euro pentru cercetarea si inovarea in domeniul transportului mai curat, mai sigur si mai eficient.

Cu un buget de peste 53 miliarde de euro pentru intervalul 2007-2013, PC7 este cel mai mare program de finantare a cercetarii din lume.

Sursa: Departamentul pentru Afaceri Europene

Vizualizări: 114