Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

30% din fondurile europene alocate pentru agricultura si dezvoltare rurala au fost deja platite

APDRP a efectuat plati in valoare de peste 2,3 miliarde de euro pentru decontarea cheltuielilor efectuate de catre beneficiarii fondurilor europene pentru dezvoltare rurala.

Astfel, la data de 26 iulie 2011, APDRP a asigurat verificarea, autorizarea si decontarea a peste 4.300.000 de cereri de plata care insumeaza 2.388.336.767 euro.

Pe langa aceasta suma, Romania a absorbit si 561 de milioane de euro, fonduri care reprezinta avansul acordat de Comisia Europeana la demararea PNDR.

Cumuland avansul si platile efectuate, rezulta un total de aproximativ 3 miliarde de euro (mai exact 2.950.000.000 euro) fonduri absorbite prin PNDR, ceea ce reprezinta un grad de absorbtie al fondurilor europene de 30% din totalul fondurilor disponibile pentru dezvoltare rurala.

Aceste fonduri europene sunt acordate prin PNDR, care pune la dispozitia persoanelor fizice si juridice din Romania 7 miliarde de euro pentru proiecte de investitii in agricultura si mediul rural. De asemenea, prin PNDR se acorda si alte 2,72 miliarde de euro pentru plati directe catre fermieri, insumand astfel un total de aproximativ 10 miliarde de euro, fonduri europene nerambursabile acordate pentru dezvoltare rurala.

In acord cu evolutia PNDR, atat din punct de vedere al angajarii fondurilor europene (4,03 miliarde din totalul disponibil, ceea ce reprezinta peste 60% fonduri angajate pentru investitii), cat si al platilor efective catre beneficiari, absorbtia fondurilor europene acordate pentru dezvoltare rurala se incadreaza intr-un trend ascendent.

Sursa: APDRP

Vizualizări: 107