Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Implementarea cu succes a unui proiect finantat in cadrul PNDR si cofinantat de BCR – Comuna Esalnita, judetul Mehedinti

Comuna Esalnita din sudul tarii beneficiaza de finantare nerabursabila in valoare de 1.897.000 euro in cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala, Masura 322 - Renovarea, dezvoltarea satelor, valoarea totala a proiectului fiind 2.355.000 euro.

Localitatea este relativ noua ca asezare, renascand in urma stramutarilor din anii 1967- 1970. In noua sa alcatuire a regrupat in totalitate populatia a 2 localitati si partial populatia stramutata din alte localitati afectate de lucrarile Sistemului Hidroenergetic si de Navigatie Portile de Fier. Actualul amplasament a fost construit in anii 1967-1970, vechea vatra a asezarii aflandu-se sub apele lacului de acumulare Portile de Fier I cand, in urma construirii Hidrocentralei Portile de Fier I, nivelul lacului de acumulare a crescut cu aproximativ 20 de metri, inecand si generand stramutarea a 24 de asezari de pe malurile romanesc si sarbesc. Cu toate ca localitatea este relativ noua, la data stramutarii vechiului amplasament nu a fost construita o localitate moderna care sa beneficieze de la inceput de retea de apa si canalizare si de o infrastuctura adecvata.

Prin implementarea proiectului s-a dorit construirea unei retele de distributie apa si de canalizare, precum si a unei statii de epurare, aceastea fiind prioritare pentru locuitorii comunei, tinand seama de potentialul turistic al zonei Cazanele si Clisura Dunarii cu un grad de atractie foarte mare atat pentru turistii romani, cat si pentru cei straini. Printre cele mai cunoscute obiective turistice ale zonei se numara Valea Mraconia, Statuia lui Decebal si Cazanele Mici.

Potrivit primarului comunei Eselnita: “Prin implementarea proiectului a crescut gradul de satisfacerea a cerintelor locuitorilor, investitia conducand la cresterea gradului de confort si apropierea diferentelor dintre sat si oras. Avand experienta implementarii unor proiecte cu finantare europeana si guvernamentala privind constructia unei Sali de Sport la Scoala cu clasele I-VIII si Reabilitare Centrul International de Afaceri Romania-Serbia si beneficiind de sprijinul Bancii Comerciale Romane, care s-a implicat in toate etapele de realizare a proiectului, respectiv pregatire, finantare si implementare, noul proiect, in valoare totala de 2.355.000 euro, a putut beneficia de o finantare nerambursabila de 1.897.000 euro in cadrul PNDR, Masura 322 - Renovarea, dezvoltarea satelor".

"Astfel, am beneficiat de o structura optima a finantarii, propusa de banca, apeland si la avansul de 20% din valoarea finantarii nerambursabile in baza unei scrisori de garantie bancara emisa de BCR”, a adaugat acesta.

Proiectul a fost unul de amploare si a vizat constructia retelelor de distributie apa pe o lungime de peste 12 km, iar la capitolul retele de canalizare s-au avut in vedere aproape 14 km, precum si o statie de epurare apa uzata.

„Pe parcursul implementarii proiectului au existat o serie de dificultati in incadrarea in termenele stabilite initial prin proiect, dar printr-o colaborare foarte buna cu banca s-a reusit incadrarea in termenul final de realizare a proiectului. Un exemplu de intarziere a fost omiterea includerii in caietul de sarcini a documentatiei tehnice pentru alimentarea cu energie electrica la statiile de pompare si statia de epurare, aferente proiectului ceea ce a dus la schimbarea solutiei constructive la statia de epurare. Implementarea proiectului nu a fost usoara, existand o serie de probleme legate de solutiile tehnice, de livrarea si executia statiei de epurare a apelor uzate, intervenindu-se de fiecare data cu noi solutii tehnice, solutii care au impus incheierea de acte aditionale la contractul de grant, precum si modificarea transelor de tragere din creditele solicitate. Asadar, prin intermediul unor bune relatii de colaborare cu autoritatea de implementare a PNDR si a unui parteneriat puternic cu banca si firma de consultanta, s-au putut depasi greutatile unei investitii de anvergura, cu implicatii pe termen lung asupra cresterii nivelului de trai al locuitorilor comunei, asupra crearii unor conditii mai bune pentru atragerea de investitori in zona, precum si asupra extinderii numarului de pensiuni turistice si agroturistice din zona, fiind cunoscut potentialul turistic al Cazanelor Mici si Clisura Dunarii, unice in Europa”, a mai declarat primarul comunei Esalnita.

Pentru proiectul implementat cu succes, comunei Esalnita i-a fost acordat premiul „Dezvoltare rurala” in cadrul celei de-a doua editii a „Galei decernarii premiilor EU Office BCR”, eveniment ce a avut loc in Bucuresti in 27 iunie 2011.

Pentru mai multe detalii privind serviciile BCR pe segmentul de finantari nerambursabile, click aici

Vizualizări: 197