Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Programul National de Dezvoltare Rurala va fi transmis la Bruxelles in luna iulie

in zilele de 1, 2 si 3 iunie 2007, la sediul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, au avut loc trei intalniri intre oficiali ai ministerului si reprezentanti ai sindicatelor, patronatelor si asociatiilor profesionale din agricultura. Vineri, 1 iunie a.c., oficialii ministerului s-au intalnit cu reprezentanti ai sindicatelor din agricultura, iar sambata, 2 iunie si duminica, 3 iunie a.c., cu reprezentanti ai patronatelor si asociatiilor profesionale din domeniul vegetal, respectiv din domeniul zootehnic. Din partea MADR la intalniri au participat ministrul Decebal Traian Remes, precum si directori si responsabili ai directiilor de specialitate.

in cadrul celor trei intalniri, Ministrul Agriculturii si-a reafirmat pozitia potrivit careia astfel de intalniri sunt absolut necesare pentru reglementarile viitoare in domeniu, precum si pentru proiectia bugetului pe anul 2008. „Personal cred ca reglementarile pentru domeniul agricol nu se pot face doar de MADR. Este nevoie si de implicarea partenerilor sociali, in speta a sindicatelor, patronatelor si asociatiilor profesionale din agricultura”, a declarat ministrul Agriculturii.

Decebal Traian Remes i-a chemat pe participantii la aceste intruniri sa expuna puncte de vedere care sa contribuie la identificarea prioritatilor de dezvoltare a agriculturii romanesti, ca parte a pietei agricole comune. „Romania trebuie sa se aseze pe anumite nise de piata. Altfel, vom ramane „periferici”. Dovada este dezechilibrul existent intre importul si exportul produselor agricole”, a punctat in acest sens ministrul Agriculturii. Totodata, Decebal Traian Remes a adus in discutie nevoia unei decizii radicale in ceea ce priveste sprijinul care se acorda agriculturii din bugetul de stat. Domnia sa a pledat pentru limitarea acestui sprijin la anumite sectoare de activitate, care sa fie stabilite in urma unei analize serioase a prioritatilor de dezvoltare. „Daca vom imparti in continuare toata saracia la toate sectoarele, vom ramane saraci”, a avertizat ministrul.

in cadrul discutiilor, ministrul Decebal Traian Remes a raspuns unor solicitari punctuale venite din partea reprezentantilor partenerilor de dialog social. Astfel, domnia sa a aratat ca se vor cauta solutii privind constituirea unor scheme de sprijin pentru accesarea creditelor bancare de catre producatorii agricoli. De asemenea, ministrul Agriculturii a declarat ca pana la inceputul lunii iulie Programul National de Dezvoltare Rurala va fi transmis la Bruxelles, urmand ca in trimestrul trei al acestui an sa se poata primi proiecte pentru 7 masuri considerate prioritare, cu adresabilitate catre fermier si catre comunitatile locale.

in cadrul intalnirii s-au abordat si o serie de alte aspecte ce tin de piata cerealelor, legumelor, fructelor si a vinului, de comasarea terenurilor agricole, de fiscalitatea in domeniul produselor alimentare, de reglementarile cuprinse in Codul Muncii, de stabilirea si acordarea cotelor de lapte, de reglementarile din domeniul sectorului zootehnic etc.

Reprezentantii partenerilor sociali din agricultura au apreciat disponibilitatea catre dialog a MADR si au aratat ca astfel de intalniri pot imbunatati comunicarea dintre parti. in acest sens, partile au cazut de acord ca astfel de intalniri sa se realizeze periodic.

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale

Vizualizări: 91