Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Primul-ministru: "Prioritatea Romaniei este implementarea la termen a proiectelor europene in valoare de 14 miliarde de euro"

Prioritatea Romaniei este sa implementeze la termen proiecte europene aflate in lucru, in valoare de 14 miliarde de euro, finantate din fonduri nerambursabile, a afirmat primul-ministru Emil Boc, la finalul Comitetului interministerial pentru absorbtia fondurilor europene, la care a participat o delegatie UE condusa de comisarul european pentru politica regionala, Johannes Hahn.

"Romania a reusit sa recupereze problemele legate de depunere, de aprobare si chiar de semnare de proiecte europene. Are, insa, o problema majora cu implementarea de catre autoritatile locale si nationale a fondurilor europene. Daca nu se respecta graficul implementarii acestor fonduri, exista riscul pierderii banilor europeni", a aratat premierul.

Guvernul a stabilit trei prioritati imediate, avand in vedere obiectivul major de a implementa la termen proiecte in valoare de 14 miliarde de euro.

In acest sens, seful Executivului a mentionat ca prima se refera la infiintarea Ministerului Afacerilor Europene, care are o atributie fundamentala in coordonarea autoritatilor care gestioneaza fonduri europene.

O alta prioritate este legata de aplicarea planului de masuri stabilit de Guvern impreuna cu Uniunea Europeana, precum si de adoptarea legislatiei aferente. "Inca din luna august, am adoptat masurile necesare pentru delimitarea atributiilor intre diversele structuri care au atributii in absorbtia fondurilor europene, pe de-o parte, pentru a nu fi suprapuneri, iar pe de alta parte, pentru a intari responsabilitatea fiecarei autoritati in procesul de absorbtie", a precizat primul-ministru. Prin legislatia promovata, Guvernul a delimitat atributiile  ANRMAP, UCVAP, Autoritatilor de Managament, in conditiile in care Autoritatile de Management  au responsabilitatea globala a procesului de absorbtie.

Un alt obiectiv al Guvernului este reluarea platilor din fondurile europene, dupa ce Executivul a decis, in luna iulie, sa suspende temporar transmiterea de facturi Uniunii Europene, pentru a evita aplicarea corectiilor financiare. "Este obiectivul major pe care-l are ministrul afacerilor europene, de a pregati implementarea masurilor care sa conduca la reluarea platilor cu Comisia Europeana si, evident, la absorbtia efectiva a celor 14 miliarde de euro pe care astazi ii avem in lucru", a aratat seful Executivului.

De asemenea, premierul Emil Boc a declarat ca a discutat cu comisarul european pentru politici regionale despre intentia Guvernului de a realoca fonduri europene, incepand cu 2012, pentru programe viabile si solicitate de economia romaneasca, in acest sens mentionand programul pentru reabilitarea termica a blocurilor de locuit. Potrivit primului-ministru, acest program este benefic atat pentru factura la energia termica, cat si pentru dezvoltarea si sustinerea IMM-urilor.

Un alt subiect abordat in cadrul reuniunii s-a referit la Strategia Dunarii. "Sunt convins ca, in calitate de comisar pe politici regionale, domnia sa va sustine, in continuare, acest proiect important pentru Romania, in sensul punerii in aplicare a proiectelor care tin de strategia Dunarii",  a apreciat primul-ministru, care a multumit comisarului european Johannes Hahn pentru atitudinea corecta fata de Romania in procesul de absorbtie a fondurilor europene.

La randul sau, comisarul european, Johannes Hahn, a aratat ca anul 2012 este unul decisiv pentru tara noastra in ceea ce priveste implementarea proiectelor finantate din fonduri europene, cand va putea demonstra celorlalte state membre ca are capacitatea utilizarii banilor europeni, lucru de care va depinde alocarea unor noi fonduri. Comisarul european pentru politica regionala a adaugat ca Romania va continua sa fie un important beneficiar al fondurilor structurale, insa trebuie sa convinga celelalte 26 de state membre sa acorde si pentru urmatorul buget al UE fonduri structurale intr-o proportie semnificativa.

"Impreuna trebuie sa convingem, in special, pe contributorii neti ca bugetul pe fonduri structurale si deci un buget bun pentru Romania este si in interesul dansilor. Doua treimi din exportul fiecarui stat membru este catre celelalte 26 de state membre si pietele emergente care cresc in UE sunt fostele tari comuniste, deci noile tari membre. Asta inseamna investitii in tari precum Romania. O investitie aici ar insemna apoi investitie in binele tuturor statelor membre si ii putem convinge de acest lucru", a afirmat comisarul european.

Comisarul Johannes Hahn a salutat decizia Guvernului de a infiinta Ministerul Afacerilor Europene si a apreciat numirea ministrului Leonard Orban.

"Leonard Orban este un fost comisar european, un foarte bun cunoscator al Uniunii. Este cea mai buna alegere pe care o puteati face, sunt foarte increzator ca veti solutiona problemele cu care va confruntati", a afirmat comisarul Hahn.

De asemenea, comisarul pentru politici regionale a mai aratat ca suspendarea platilor pentru un program operational este parte a activitatii curente a Comisie Europene, iar Romania nu reprezinta o exceptie.
 
Sursa: www.gov.ro

Vizualizări: 76