Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Consultantii care au creat portalul www.fonduri-structurale.ro

Au inceput inca din studentie sa se informeze despre fondurile europene, au conceput un site cu informatii despre fondurile structurale, iar acum ofera consultanta celor care vor sa acceseze fondurile UE si organizeaza cursuri de manager de proiect. Dan Barna si Dragos Jaliu conduc in prezent firma Grupul de Consultanta pentru Dezvoltare DCG, prezenta pe piata sub brandul Structural Consulting™ Group.

„Cand am inceput afacerea aveam deja o experienta semnificativa in domeniul fondurilor europene. Timp de sapte ani am fost consultant in cadrul Delegatiei Comisiei Europene, unde am lucrat pe fondurile de preadeare din pozitiile de evaluator, monitor sau coordonator. Avand aceasta experienta si un partener care a avut ideea crearii site-ului fonduri-structurale.ro, decizia a venit natural”, povesteste Dan Barna despre cum a facut primii pasi catre consultanta in domeniul fondurilor europene.

Primul contact pe care el l-a avut cu fondurile europene a avut loc, insa, in timp ce era student al Facultatii de Drept din cadrul Universitatii din Bucuresti. Barna s-a implicat intr-o asociatie studenteasca care desfasura si proiecte cu ajutorul unor finantari de tip grant (care au in general o valoare mica a finantarii) din strainatate.

„In prezent, multe proiecte ale asociatiilor studentesti se pot derula si cu fonduri de la UE. Voluntariatul studentesc este locul unde tinerii pot lua contact in prima faza cu acest domeniu chiar daca banii nu vor veni imediat. Experienta pe care o acumuleaza insa in astfel de proiecte devine un avantaj valoros in competitia de pe piata muncii”.

Dupa aproape patru ani in care a oferit consultanta firmelor care voiau bani de la UE, el isi aminteste ca interesul sau pentru fondurile structurale a aparut ca un raspuns la experientele pe care le-a avut in instantele de judecata: „In domeniul acesta intalnesti un soi oameni pozitivi, care vor sa faca ceva, spre deosebire de tribunal unde oamenii vor, in general, sa «desfaca» lucrurile”.

In consecinta fondatorii companiei Structural Consulting Group (care gestioneaza portalul fonduri-structurale.ro) au decis ca o apropiere fata de fondurile europene poate fi facuta prin intermediul unui site cu informatii pe aceasta linie. Activitatea celor doi consultanti a continuat, acestia punand, ulterior, si bazele unui curs de management de proiect. „Avem aproape 1.000 de persoane certificate. O parte din clientii nostri sunt cei care ne-au cunoscut prin acest curs si ne-au ramas fideli, dar sunt si altii care ajung la noi direct de pe site”.

Dintre zecile de proiecte in valoare de cateva milioane de euro pe care le-a castigat pentru clientii sai, Dan Barna isi aminteste de cel semnat de Universitatea „Ovidius” din Constanta.

„Proiectul isi propune constituirea unui sistem de simulatoare de afaceri in mai multe universitati din tara, printre care ASE Bucuresti, universitatile din Iasi sau Timisoara. Prin proiectul acesta, studentii invata direct cum se conduce un business si ce impact au deciziile lor in viata unei firme”. Finantarea obtinuta de Universitatea din Constanta este unul dintre miile de proiecte in prezent in implementare din cadrul Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, care pune la dispozitie Romaniei 4,25 mld. euro pana in 2013. Valoarea contractului semnat de aceste universitati se ridica la 2,6 milioane de euro. Pana la finalizarea proiectului, aproape 4.200 de studenti vor beneficia de experienta simulatorului de afaceri.

In alta ordine de idei, Dan Barna declara ca nu se poate plange ca a avut parte de momente cu adevarat dificile de cand ofera consultanta pe fonduri europene, insa subliniaza ca instabilitatea birocratica pune mari probleme consultantilor.


Cine este Dan Barna , 36 de ani

  • 2007 - prezent: partener executiv, Structural Consulting Group
  • 2005- 2007: coordonator national al campaniilor de informare Fondul Europa, Delegatia Comisiei Europene la Bucuresti
  • 2001-2007: Senior PHARE Expert, Delegatia Comisiei Europene la Bucuresti
  • 2003-2007: trainer si consultant, Institutul Roman de Training
  • 2003-2004: expert, Transparency International Romania
  • 2001: consilier juridic, Bertagna Gruia Dufaut Gruia
  • 1999- 2001: vicepresedinte national, European Law Students Association Romania
  • 1996-1999: coordonator asistenta juridica, Centrul de Informare si Documentare pentru Tineret in cadrul Ministerului Tineretului si Sportului
  • Facultatea de drept, Universitatea din Bucuresti (1998)

Sursa: www.zf.ro

Vizualizări: 755