Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Municipiul Sfantu Gheorghe se redefineste cu ajutorul fondurilor europene

ADR Centru anunta semnarea a sase noi contracte de finantare nerambursabila, ce aloca unor institutii din municipiile Sfantu Gheorghe si Targu Secuiesc, judetul Covasna, circa 85 milioane lei fonduri nerambursabile Regio. Finantarea este asigurata de Programul Operational Regional, prin Axele Prioritare 1, 3, 4 si 5.

 Doua dintre proiectele contractate vineri, 30 septembrie 2011, sunt finantate prin subdomeniul 1.1, destinat dezvoltarii centrelor urbane si fac parte din Planul Integrat de Dezvoltare Urbana al municipiului Sfantu Gheorghe (PIDU), ce contine un numar de cinci proiecte individuale eligibile. Aceste doua noi contracte de finantare, se alatura celorlalte trei proiecte contractate din PIDU si incheie suita de obiective considerate necesare de catre municipiul Sfantu Gheorghe pentru transformarea orasului intr–un centru de dezvoltare economica competitiv.

Proiectul „Restaurarea, refunctionalizarea Casei Bene din Municipiul Sfantu Gheorghe” urmareste renovarea ”Casei Bene”, ce in prezent functioneaza ca si centru de transfuzie sanguina, si transformarea cladirii, ce face parte din patrimoniul istoric local si national, intr-un muzeu cinegetic ce va contribui la dezvoltarea potentialului turistic al orasului. Proiectul are o valoare totala de 2,28 milioane lei, din care 1,68 milioane lei reprezinta suma solicitata  spre finantare nerambursabila. Prin cel de-al doilea proiect, „Reabilitarea unor strazi din zona de actiune urbana a Municipiului Sfantu Gheorghe”, se vor moderniza peste 30 000 mp de retea stradala din municipiu si o pista de peste 4000 mp pentru biciclisti va fi data in folosinta, urmand a fi instalate trei semafoare inteligente cu sistem de monitorizare a traficului. Valoarea totala a proiectului este de 15,04 milioane lei, din care 11,91 milioane lei reprezinta suma solicitata spre finantare nerambursabila, buget prin care se vor mai reabilita trotuarele pietonale, statiile de autobuz dar si zonele verzi din oras. 
 
„Contractarea tuturor proiectelor din Planul Integrat de Dezvoltare Urbana al municipiului Sfantu Gheorghe asigura orasului un buget de aproape 21 milioane lei, fonduri nerambursabile pentru cresterea economica si sociala a zonei. Interesul autoritatilor publice locale din municipiul Sfantu Gheorghe, respectiv din judetul Covasna, in accesarea fondurilor nerambursabile este reflectat de catre numarul relevant de proiecte depuse spre finantare si de catre contractele semnate. Obtinerea unui nivel de trai mai bun pentru cetatenii municipiului se poate observa ca fiind scopul tuturor contractelor de finantare semnate pana in prezent de municipiul Sfantu Gheorghe. Dupa evenimentele de ieri, acum am asigurat finantarea integrala si a celui de-al treilea Plan Integrat de Dezvoltare Urbana, la nivelul regiunii, alaturi de cele de la Alba Iulia si Miercurea Ciuc. Toate aceste strategii, cu proiecte individuale bine conturate vor sustine Regiunea Centru pentru a se afirma la nivel national si european prin crearea unor centre urbane moderne”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.
 
Toate cele cinci proiecte individuale cuprinse in Planul Integrat de Dezvoltare Urbana Sfantu Gheorghe, ce vor fi monitorizate de catre ADR Centru in calitate de Organism Intermediar al Programului Operational Regional,  contribuie la cresterea rolului economic si social al municipiului, la cresterea calitatii vietii locuitorilor. De asemenea, prin finalizarea proiectelor se va imbunatati calitatea mediului inconjurator, se vor putea valorifica resursele turistice locale si se vor crea noi locuri de munca. Planul Integrat de Dezvoltare Urbana al municipiului Sfantu Gheorghe contine un numar de 5 proiecte individuale, avand o valoare totala de peste 27 milioane lei, prin care se solicita 20,58 milioane lei finantare nerambursabila.
 
Calitatea de centru urban reprezentativ pentru Regiunea Centru va fi completata pentru municipiul Sfantu Gheorghe si prin semnarea contractelor de finantare pentru investitii intr-un centru social multifunctional si pentru modernizarea statiunii Sugas Bai. Cererea de finantare  „Centru multifunctional Neri Szent Fulop, Municipiul Sfantu Gheorghe”, are o valoare totala de aproape 1,5 milioane lei  si este finantata prin DMI 3.2, care asigura investitiile in centre sociale, suma nerambursabila solicitata fiind de peste 1,1 milioane lei. Pe un alt palier se inscrie proiectul „Crearea si modernizarea infrastructurii de agrement Sugas Bai, Municipiul Sfantu Gheorghe, jud. Covasna – utilitati publice private”, care obtine fonduri prin Domeniul major de interventie 5.2, pentru investitii in infrastructura de turism. Valoarea acestui proiect este de peste 6,2 milioane lei, din care finantarea nerambursabila solicitata prin programul Regio este de peste 1,5 milioane lei. Dupa derularea investitiilor si lucrarilor, pe o perioada de 36 luni, acest proiect va asigura crearea, modernizarea si extinderea structurilor balneare si de agrement din Sugas Bai.
 
De asemenea, cum un modern centru urban are nevoie de spatii adecvate pentru desfasurarea unui act medical de calitate, Consiliul Judetean Covasna a depus la ADR Centru cel mai important proiect regional destinat reabilitarii infrastructurii medicale in Regiunea Centru. Este vorba despre o cerere de finantare in valoare totala de peste 70 milioane lei, din care 68,8 milioane lei este suma nerambursabila solicitata pentru reabilitarea infrastructurii si dotarea cu echipamente performante a Spitalului Judetean de Urgenta. Proiectul intitulat „Reabilitarea Spitalului Judetean “Dr. Fogolyan Kristof“ – Sf. Gheorghe” se va derula pe o perioada de 24 luni. Acesta este proiectul contractat pe Axa Prioritara 3, Domeniul Major de Interventie 3.1 al programului Regio cu cea mai mare suma nerambursabila solicitata, la nivel national.
 
In cadrul evenimentului de la Sfantu Gheorghe, a fost semnat si contractul de finantare pentru proiectul „Amenajare incubator pentru afaceri in Municipiul Targu Secuiesc”, valoare totala – 1,7 milioane euro (finantat prin DMI 4.1 dedicat infrastructurii de afaceri). 

Sursa: ADR Centru

Vizualizări: 118