Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

PNDR: Noi intrebari si raspunsuri pentru a veni in sprijinul potentialilor beneficiari

Pentru a veni in sprijinul beneficiarilor si potentialilor beneficiari ai PNDR, APDRP publica periodic, in cadrul newsletter-ului elaborat de aceasta institutie, o serie de intrebari frecvente.

Intrebare: In cazul in care un cabinet veterinar este inregistrat si isi desfasoara activitatea in mediul rural, intr-un sat, dar care se afla in administratia primariei unui oras, acest cabinet este eligibil?

Raspuns: Cabinetul veterinar mentionat de dumneavoastra nu este eligibil deoarece satele apartinatoare de orase si zonele periurbane nu sunt eligibile, ci doar comunele ca unitati administrativ teritoriale impreuna cu satele componente.

Intrebare: Se pot achizitiona, prin Masura 112, oi cu factura daca vanzatorul si cumparatorul sunt rude, avand in vedere faptul ca nu trebuie sa se intocmeasca dosar de achizitii?

Raspuns: Puteti achizitiona bovine atata timp cat acoperiti (cu documente fiscale) 30% din sprijinul financiar oferit. Aceasta regula se aplica si in urmatoarele cazuri:

  • achizitionarea de teren pentru desfasurarea activitatilor agricole;
  • construirea si/sau modernizarea cladirilor utilizate pentru
  • productia agricola la nivel de exploatatie, incluzandu-le si pe cele pentru protectia mediului;
  • achizitionarea, inclusiv in leasing de tractoare noi, combine de recoltat, masini, utilaje, instalatii, echipamente si accesorii,
  • echipamente si software specializate;
  • achizitionarea de animale si dupa caz, a cotei de productie;
  • plantarea si replantarea plantelor perene.

Intrebare: Am dori sa depunem un proiect pe Masura 112 ”Instalarea tinerilor fermieri”. Prin acest proiect dorim sa facem o ciupercarie. Aceasta afacere dorim sa o dezvoltam intr-o fosta constructie a unui CAP. Va rog sa imi spuneti care suprafata se trece in proiect: suprafata pe care este asezata constructia sau suprafata totala care se foloseste pentru plantat (in interiorul constructiei se vor aseza rafturi/ lazi pe mai multe etaje)?

Raspuns: In cazul in care prin Planul de afaceri va propuneti sa realizati o ciupercarie intr-o cladire, trebuie sa va asigurati ca aceasta este favorabila unui asemenea tip de cultura. In Planul de afaceri, suprafata luata in calcul trebuie sa fie suprafata cumulata de pe fiecare etaj, iar determinarea dimensiunii economice a ciupercariei va lua in calcul caracteristicile sistemului de cultura practicat (numarul de cicluri/an, modul de asezare a substratului in spatiu), conform urmatoarei formule de calcul: Unitatea de Dimensiune Economica (UDE) a unei ciupercarii = numarul UDE aferent suprafetei spatiului de cultura X numarul de cicluri/ an X numarul de stelaje/ lazi suprapuse.

Pentru a vizualiza mai multe intrebari frecvente atat din cadrul PNDR, cat si din cadrul altor programe operationale, click aici

Iustina Sacalus,
www.fonduri-structurale.ro

Sursa: Newsletter APDRP – August 2011

Vizualizări: 200