Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Raportul Curtii Europene de Conturi: "Statele membre trebuie sa gestioneze mai bine fondurile europene!"

Erorile de management au afectat 3,7% din totalul cheltuielilor efectuate de UE in statele membre in 2010, crescand de la 3,3% in 2009, a declarat presedintele Curtii  Europene de Conturi, Vítor Manuel Da Silva Caldeira, in fata Comitetului de Control Bugetar al Parlamentului European.

 

Cea mai mare crestere a ratei de eroare s-a inregistrat in cheltuielile legate de coeziune - transport si energie – 7,7% din totalul sumelor consumate fiind afectate de nereguli. Spre deosebire de aceasta situatie, managementul fondurilor si al cheltuielilor legate de agricultura gestionate direct de catre Comisie s-a imbunatatit. Pentru majoritatea celorlalte arii ale cheltuielilor comunitare, ratele de eroare au ramas relativ stabile.

 
„Stabilitatea pare sa fie mesajul principal, dar stabilitatea nu este de dorit. Anul trecut nu am fost multumiti, deci nu putem fi multumiti nici anul acesta”, a comentat raportorul pentru descarcarea de gestiune a anului 2010, Christofer Fjellner, adaugand ca rata de eroare in coeziune de 7,7% „trebuie imbunatatita si nu mentinuta la un nivel stabil”


Necesitatea reformelor

 
Potrivit raportului, Statele Membre, care sunt responsabile de gestionarea a 80% dintre platile de la bugetul UE, au avut suficiente informatii sa detecteze si sa corecteze 58% dintre tranzactiile eronate inaintea certificarii cheltuielilor legate de coeziune la Comisie.

Comisarul pentru Audit, Algirdas Šemeta, a declarat ca aceste greseli „ar trebui identificate la primul nivel de control din statele membre”, adaugand ca „noi incercam sa imbunatatim lucrurile prin instruirea celor mai slabe state membre”, dar ca „acest lucru este dificil”.

Spania, Italia si Cehia, date ca exemplu

 
Comisarul Šemeta a aratat ca in 2010 doua treimi din totalul erorilor din platile legate de coeziune au avut loc in Spania, Italia si Cehia (din 16 tari auditate). Jens Geier a vorbit din nou despre faptul ca este necesara asumarea raspunderii in plan politic in statele membre pentru banii cheltuiti de autoritatile proprii: „este timpul pentru autoritati sa prezinte declaratii de management nationale si sa isi asume responsabilitatea politica. Acest lucru trebuie inclus in noile regulamente financiare

Polonia, din nou laudata


Europarlamentarul german Jorgo Chatzimarkakis a declarat ca unele dintre statele membre ar trebui sa ia exemplul Poloniei unde rata erorilor din cheltuielile legate de coeziune este de 0%. Acesta a felicitat Comisia pentru utilizarea sanctiunilor de genul suspendarii platilor in cazul unei performante slabe din partea statelor membre.

 

Pentru mai multe informatii, click aici.  

 

Raluca Preluca,

www.fonduri-structurale.ro

 

Sursa: Parlamentul European

Vizualizări: 102