Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Attila Korodi a participat, la Bruxelles, la intalnirea cu ministrii Mediului din statele candidate si potential candidate la UE

Attila Korodi, ministrul Mediului si Dezvoltarii Durabile a participat luni, 11 iunie 2007, la Bruxelles, la intalnirea cu ministrii Mediului din statele candidate si potential candidate la UE.

Unul dintre scopurile intalnirii consta in promovarea schimbului de experienta intre statele candidate si potential candidate si noile state care au aderat la Uniunea Europeana, care au trebuit sa faca fata acelorasi gen de provocari carora in prezent statele candidate si potential candidate trebuie sa raspunda.

In cadrul acestei intalniri, ministrul Attila Korodi a sutinut doua interventii referitoare la dificultatile intampinate de Romania in negocierea Capitolului 22 - Mediu si modalitatea indeplinirii angajamentelor asumate in aceste negocieri dar si la Cooperarea viitoare in domeniul protectiei mediului in Balcani si cu Turcia.

"Nu cred intr-un proces de integrare care exclude domenii foarte importante cum sunt economia, transporturile sau agricultura. Cheia nu se afla doar la autoritatile de mediu, ci si la alte institutii responsabile pentru dezvoltarea economica, a caror implicare este obligatorie”, a subliniat ministrul Attila KORODI.

De asemenea, ministrul Mediului a mai mentionat “Romania cunoaste specificul regiunii si doreste sa contribuie activ la eforturile de conformare a tarilor balcanice si Turciei. Consider cooperarea regionala in Balcani, in domeniul protectiei mediului esentiala in perioada urmatoare, atat pentru asigurarea unui mediu curat si sanatos pentru toti cetatenii acestei regiuni, cat si ai intregii Europe. De altfel, cooperarea care s-a desfasurat pana in prezent in cadrul Programului de Reconstructie Regionala in domeniul Mediului (REReP) a demonstrat ca acest lucru este posibil si consider ca experienta acumulata poate constitui punctul de plecare al viitoarei cooperari in acest domeniu si in aceasta regiune”.

In cea de-a doua expunere sustinuta de ministrul Mediului si Dezvoltarii Durabile a fost prezentat procesul de negociere al Romaniei pentru Capitolul 22 - Protectia mediului, deschise in cadrul Conferintei Interguvernamentale de aderare Romania - U.E (din 21 martie 2002) si finalizate doi ani si jumatate mai tarziu (in luna noiembrie 2004). Attila KORODI a prezentat si aspectele negative aparute in acest proces, precum desfiintarea Ministerului Mediului, din anul 2003, dar si evolutia capacitatii administrative, cooperarea inter-institutionala, colaborarea cu autoritatile publice locale si implicarea operatorilor economici dar si evaluarile financiare pentru implementarea acquis-ului de mediu.

La eveniment au participat alaturi de Comisarul European pentru Extindere - Olli Rehn si de Directorul General al Directiei Generale Mediu, dl. Mogens Peter Carl, ministrii din cele 27 de tari membre ale UE dar si ministrii ai Mediului din Serbia, Muntenegru, Bosnia-Hertegovina, Macedonia, Croatia, Turcia, Albania si Kosovo.

Acest tip de eveniment este considerat de expertii europeni a fi atat in interesul statelor membre cat si al celor candidate, intrucat au ca obiectiv principal lansarea mesajelor privind interesele comune in ceea ce priveste viitorul Europei.

In acelasi timp se va pune accent si pe actiunile care au in vedere cooperarea la nivel regional in domeniul protectiei mediului. In acest sens, Directia Generala Mediu si Directia Generala Extindere din cadrul Comisiei Europene vor prezenta un document referitor la cooperarea regionala, la prioritatile si modalitatile de aplicare a acestui document in Balcani si Turcia.

Sursa: Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile

Vizualizări: 71