Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Tariceanu: Continuam pregatirea pentru utilizarea eficienta a fondurilor europene

Declaratia de presa a premierului Calin Popescu Tariceanu dupa intalnirea cu presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Durao Barroso

Dl. Calin Popescu-Tariceanu

Am avut o intalnire foarte utila cu presedintele Comisiei Europene, domnul Barroso, si echipa sa, in cursul careia am discutat o serie de subiecte de interes direct atat pentru Romania, cat si pentru intreaga Uniune Europeana.
A fost dorinta noastra de a avea aceasta intalnire, ca parte a dialogului periodic a unui stat membru cu institutiile europene, in perspectiva apropiatului summit UE. Avand in vedere ca este prima mea vizita de lucru aici, la Comisia Europeana, de cand Romania a devenit stat membru al Uniunii Europene, intentia mea fost sa ii prezint presedintelui Comisiei Europene ultimele progrese inregistrate pe plan intern, precum si pozitia Romaniei si viziunea sa in ceea ce priveste viitorul institutional al UE.
Avand in vedere, pe de alta parte, ca ne aflam in plin proces de evaluare a progreselor inregistrate de Romania in domeniul justitiei si al combaterii coruptiei, inaintea raportului Comisiei Europene, in cadrul mecanismului de cooperare si monitorizare, obiectivul meu a fost sa prezint in cursul discutiei progresele inregistrate in aceste domenii. in plus, am aratat ca vom continua pregatirea pentru a garanta utilizarea eficienta a fondurilor europene si o gestionare corecta a lor, in contextul pe care l-am mentionat - de cooperare a Romaniei cu institutiile europene. Discutia noastra a inclus si o serie de chestiuni ce vor figura pe agenda apropiatului Consiliu European. Vrem sa jucam un rol activ, procesul de reforma a UE reprezinta o tema prioritara pe agenda Consiliului European din luna iunie. Pozitia noastra este pe deplin convergenta cu cea promovata de presedintele Barroso, in sensul sustinerii unui acord politic la Consiliul European care sa duca la un nou proiect de tratat constitutional inainte de 2009, cand vor avea loc urmatoarele alegeri europene, pentru a asigura sprijinul necesar la nivelul UE avand la baza substanta tratatului constitutional actual.
Mi-am exprimat aprecierea pentru eforturile depuse de Comisia Europeana pentru ajungerea la un acord in privinta reformei institutionale si am reiterat faptul ca Romania se numara printre statele care doresc reforma institutionala necesara pentru o functionare mai buna a UE in paralel cu o integrare durabila in plan politic si economic. Obiectivul principal este de a asigura succesul unei Uniunii Europene deplin ancorata in realitate, aproape de cetatenii si problemele lor si cu institutii puternice capabile sa faca fata agendei curente.

George Parker, "Financial Times": O intrebare pentru primul-ministru Tariceanu. Credeti ca Romania a venit in intampinarea masurilor necesare impotriva coruptiei?

Dl. Calin Popescu Tariceanu: imi cer scuze, voi incerca sa raspund in limba romana. Desigur, dupa incheierea procesului de aderare, Romania a stabilit impreuna cu Comisia Europeana ceea ce dumneavoastra stiti ca se numeste mecanismul de cooperare si verificare, care are functia de a monitoriza diferitele progrese care se realizeaza in domeniile care au fost considerate critice, printre care reforma in domeniul justitiei si lupta impotriva coruptiei. in acest sens cu fost stabilite patru puncte de reper, benchmarks, care sunt elementele pe baza carora se poate face o analiza obiectiva a progreselor pe care Romania le-a realizat. Guvernul a facut eforturi in acest sens, toate institutiile, Parlamentul si pot sa spun ca in acest moment avem o performanta care sa ne ajute sa privim cu incredere in ceea ce priveste raportul Comisiei. Dar sunt convins ca mecanismele de cooperare si verificare, misiunile de experti care au venit in Romania, au fost in masura sa faca o evaluare obiectiva, care va servi la baza redactarii raportului, asa incat nu imi ramane decat sa astept raportul final al Comisiei, care sunt convins ca va fi facut pe aceste baze extrem de serioase si de obiective.

Guvernul Romaniei

Vizualizări: 94