Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

CE a decis reluarea platilor pe POR, Axa 2 – infrastructura de transport

CE si-a anuntat astazi, 15 decembrie 2011, intentia de a relua platile pentru Axa 2 “Imbunatatirea infrastructurii de transport regionale si locale” din cadrul POR, finantat prin politica de coeziune. Decizia de astazi a Comisiei vine in urma hotararii de intrerupere a platilor, in iunie 2011.

La momentul respectiv, Comisia a luat hotararea de a intrerupe platile pentru acest program, bazandu-se pe constatarile unui raport de audit, care a relevat o aplicare incorecta a normelor privind achizitiile publice si deficiente in sistemul de gestiune si control al achizitiilor publice.

Autoritatile romane au luat, de atunci, masurile necesare pentru a remedia neregulile identificate si, prin urmare, platile pot fi reluate. Comisia este multumita de progresele realizate pana in prezent in reformarea sistemului de gestiune si control al achizitiilor publice pentru politica de coeziune din Romania, proces desfasurat sub conducerea ministrului pentru afaceri europene Leonard Orban.

Pentru deblocarea platilor de catre CE, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului a verificat toate achizitiile publice derulate de catre beneficiari in cadrul Axei 2 a POR, iar acolo unde a fost cazul s-au aplicat si corectii financiare, in functie de natura neregulilor gasite. Totodata, datorita modificarilor operate, MDRT prin AM POR va efectua toate verificarile ex-post pentru proiectele finantate prin program. Pentru a evita conflictele de interese a fost introdusa obligatia depunerii unor declaratii pe proprie raspundere din partea beneficiarilor si a fost incheiat un protocol cu Agentia Nationala de Integritate, singura entitate nationala care poate verifica conflictul de interese.

Sursa: Comisia Europeana si MDRT

Vizualizări: 116