Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Noi programe antifrauda pentru a proteja interesele financiare ale UE pana in 2020, adoptate de Comisie

In fiecare an, politica UE de lupta antifrauda contribuie semnificativ la protejarea intereselor financiare ale Uniunii si a bugetelor statelor membre. Aceasta politica garanteaza ca bugetul Uniunii si bugetele nationale sunt bine protejate, ca fondurile sunt cheltuite in scopurile pentru care sunt destinate si ca ajung la beneficiarii cuveniti.

Pentru a continua activitatea in acest domeniu, Comisia Europeana a adoptat ieri doua propuneri pentru programele Hercule III si Pericles 2020. Cu un buget de 110 milioane de euro si, respectiv, de 7,7 milioane de euro, aceste programe se vor derula pe parcursul a sapte ani, incepand cu ianuarie 2014.


Algirdas Šemeta, comisarul pentru impozitare si uniune vamala, audit si antifrauda, a declarat: „Fraudarea bugetului UE nu este o infractiune fara victime. Este o infractiune care ii afecteaza pe toti cetatenii Europei, deoarece implica banii tuturor. Intrucat Uniunea Europeana se afla in mijlocul unei crize financiare mondiale, este deosebit de important sa ne protejam veniturile si sa ne asiguram ca cetatenii nostri beneficiaza la maximum de fondurile UE.”

Hercule III

Misiunea programului Hercule III este sa combata frauda, coruptia si orice alte activitati ilegale care aduc atingere intereselor financiare ale Uniunii. Acesta se axeaza in special pe cooperarea dintre Comisie, prin intermediul Oficiului European de Lupta Antifrauda (OLAF), autoritatile competente din statele membre, precum si alte institutii si organisme europene.

Programul urmareste sa asigure conditii echivalente de protectie in statele membre si in toate institutiile, organismele si agentiile Uniunii. Masurile prevazute in cadrul programului Hercule III includ: asistenta tehnica si operationala, in lupta impotriva activitatilor ilegale transfrontaliere, pentru autoritatile insarcinate cu aplicarea legii in statele membre, precum si activitati de formare profesionala.

Programul anterior Hercule a inregistrat rezultate importante, cum ar fi 70 de proiecte de asistenta tehnica care au finantat cumpararea de echipamente tehnice sofisticate pentru agentiile insarcinate cu aplicarea legii care lupta impotriva fraudei, precum si programe de formare in domeniul combaterii fraudei, de care au beneficiat mai mult de 5 300 de membri ai personalului insarcinat cu aplicarea legii.

Pericles 2020
Programul Pericles 2020 este un program de schimb, asistenta si formare in vederea consolidarii protectiei bancnotelor si a monedelor euro, atat la nivel european, cat si la nivel mondial.

Proiectele finantate in cadrul programului Pericles includ, printre altele, un seminar asupra strategiei Uniunii pentru protectia monedei euro in zona mediteraneana, un curs de formare privind falsificarea banilor in America Latina si o serie de schimburi de personal intre autoritati, atat in interiorul, cat si in afara UE.

Etapele urmatoare

Proiectul de regulament va fi discutat in cadrul Consiliului si al Parlamentului European, in vederea adoptarii sale pana la sfarsitul anului 2012, astfel incat noul program sa poata incepe la 1 ianuarie 2014.

Negocierile privind cadrul financiar multianual pentru intregul buget al Uniunii Europene vor continua in paralel.

Sursa: Comisia Europeana

Vizualizări: 173