Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

REGIO in Nord-Est - rezultate, provocari, perspective

In cei peste 4 ani de implementare a Programului Operational Regional, ADR Nord – Est a inregistrat 1.172 de proiecte depuse care solicita fonduri ce depasesc cu peste 90 % aceasta suma disponibila regiunii in valoare de 658,7 milioane euro. 60 de investitii deja finalizate au valorificat peste 30 milioane EURO din REGIO pentru modernizarea si dotarea ambulatoriilor din cadrul spitalelor, a scolilor sau a centrelor sociale, reabilitarea si modernizarea infrastructurii rutiere, dezvoltarea structurilor turistice (cazare si agrement) dar si pentru dezvoltarea activitatii microintreprinderilor din regiune.

2012 - Anul implementarii
Asa cum era de asteptat, implementarea s-a dovedit a fi cea mai dificila etapa in drumul de la transpunerea ideii de proiect la rezultate concrete. Totodata, beneficiarii recunosc astazi ca nu ar fi avut aceleasi rezultate fara etapele premergatoare de informare, pregatire proiecte, evaluare si contractare, riguros desfasurate de ADR Nord-Est. Cei mai multi dintre ei au inteles mesajele transmise si au acordat o mai mare importanta aspectelor considerate definitorii pentru obtinerea unor rezultate pozitive: pregatirea resurselor umane, corectitudinea desfasurarii procedurilor de achizitii, intocmirea documentelor solicitate de procedurile programului in mod corect si efectuarea cheltuielilor in mod correct, dar si colaborarea permanenta cu ADR Nord-Est ca Organism Intermediar.

Masuri de imbunatatire
In toata aceasta perioada, Programul Operational Regional s-a dovedit un instrument flexibil, care a tinut cont atat de asteptarile si apetitul de finantare al beneficiarilor, cat si de dinamica mediului legislative romanesc. Astfel, la propunerea Comitetului de Monitorizare a Programului , Comisia Europeana a permis supracontractarea sumelor alocate pentru a asigura un bazin suficient de proiecte pregatite de implementare, dar si realocari de fonduri de pe un domeniu slab accesat catre alte domenii unde nevoia de finantare a fost exprimata prin numarul mare de cereri depuse. In mod concret, la nivelul Regiunii Nord-Est, cele 37,65 milioane Euro destinate reabilitarii siturilor poluate neutilizate au fost realocate catre reabilitarea infrastructurii de turism.

Pe de alata parte preocuparea OI Nord-Est si Autoritatii de Management a fost de a armoniza instrumentele de lucru precum ghidurile solicitantului, contractele de finantare, documentele suport si procedurile de lucru cu legislatia nationala, pentru a contribui la cresterea gradului de absorbtie a fondurilor alocate. Tot in acest sens, incepand de la 1 ianurie 2012, taxa pe valoare adaugata nedeductibila, aferenta unor cheltuieli eligibile efectuate in cadrul proiectelor finantate din instrumente structurale, va fi eligibila, ceea ce va usura considerabil efortul financiar al beneficiarilor.

Parteneriat pentru succes
Toate aceste masuri urmaresc acelasi deziderat comun, al implementarii in bune conditii a Programului Operational Regional, spre succesul Autoritatii de Management si al Organismelor Intermediare, dar in folosul beneficiarilor de finantare si, mai apoi, al beneficiarilor finali care sunt toti cetatenii acestei tari.

Sursa: www.inforegionordest.ro

Vizualizări: 110