Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

MMDD a transmis Comisie lista nationala a propunerilor de Situri de Importanta Comunitara

Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile a transmis joi, 14 iunie 2007, Comisiei Europene, prin Ordin al ministrului Attila KORODI, Lista nationala a propunerilor de Situri de Importanta Comunitara (pSCI) care intra sub incidenta Directivei Habitate. Aceasta actiune urmareste respectarea obligatiilor ce decurg din calitatea de stat membru al UE si conformarea la angajamentele asumate in timpul procesului de negociere a Capitolului 22 Mediu. Lista trimisa Comisiei Europene urmeaza sa fie analizata si aprobata de forul european, urmand ca apoi, statul roman sa inceapa administrarea acestor arii de protectie.

In vederea aprobarii la nivel national a listei siturilor de importanta comunitara, a fost aprobat Ordinul de Ministru nr.776/ 2007 privind declararea siturilor de importanta comunitara, ca parte integranta a retelei ecologice europene Natura 2000 in Romania. Lista va fi analizata, pe parcursul urmatorilor trei ani, in cadrul seminariilor biogeografice care se vor desfasura la fiecare din cele 273 de pSCI. Acestea acopera aproximativ 13% din intreg teritoriul Romaniei.

Documentatia completa cuprinde lista celor 273 siturilor de importanta comunitara (pSCI), fisele standard de caracterizare a acestora, hartile in format A0 pentru fiecare sit in parte, precum si un DVD care contine in format electronic baza de date pentru fisele standard si limitele siturilor in format GIS.

De subliniat este faptul ca Natura 2000 nu este un sistem de rezervatii strict protejate, ci reprezinta modele reale de dezvoltare durabila. Activitatile umane sunt permise in masura in care asigura mentinerea pe termen lung a speciilor si a habitatelor naturale.

Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile

Vizualizări: 123