Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Infrastructura de turism beneficiaza de finantare europeana in valoare de 330 de mil. euro

Primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu a avut, joi,14 iunie, o reuniune de lucru cu primarii din cele patru localitati turistice de pe Valea Prahovei - Sinaia, Azuga, Busteni si Predeal - pentru a discuta despre proiectele de dezvoltare turistica a acestei zone.

„Am discutat un proiect integrat de dezvoltare turistica, cu o componenta sportiva care poate sa aduca acestei zone mai multa notorietate si public”, a declarat premierul Tariceanu, la finalul intrevederii la care au participat si presedintii consiliilor judetene Prahova si Brasov, ministrii Laszlo Borbely si Ovidiu Silaghi si presedintele Comitetului Olimpic Roman, Octavian Morariu.
Localitatile turistice de pe Valea Prahovei - Sinaia, Azuga, Busteni, Predeal - nu se pot dezvolta separat, deoarece nu au nici forta financiara si logistica necesara si nici nu ar fi eficient din punct de vedere al dezvoltarii turistice.
Primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu a subliniat ca pentru a mobiliza energiile si fondurile necesare dezvoltarii unor lucrari care depasesc posibilitatile locale, cele patru orase ar trebui sa foloseasca intregul potential al Asociatiei pentru Microregiunea Turistica Bucegi, care a fost infiintata de autoritatile locale din Sinaia, Azuga, Busteni, Predeal, Rasnov si Bran. „Am sfatuit autoritatile locale sa foloseasca asociatia pentru a crea o unitate unica pentru managementul de proiect, astfel incat sa poata obtine fonduri pentru lucrari care le depasesc propriile posibilitati”, a declarat premierul Tariceanu.
ªeful Executivului a subliniat ca este nevoie de o viziune pe termen lung, precum si de unirea fortelor locale pentru a avea rezultate mai spectaculoase in dezvoltarea turismului in zona.
Infrastructura de turism beneficiaza de finantare europeana in valoare de 330 de milioane de euro, pe perioada financiara 2007-2013, si de aceea Guvernul va aloca fonduri pentru finantarea lucrarilor de proiectare pe programe concrete, pentru ca autoritatile locale sa poata demara proiectele imediat dupa ce Comisia Europeana va aproba Programele operationale prin care se vor putea investi bani europeni.

Jocuri Olimpice de iarna in Romania

Guvernul sprijina proiectul Comitetului Olimpic Roman de a organiza jocurile olimpice de iarna in Romania in anul 2022. Octavian Morariu, prezent la reuniune, a subliniat ca Romania are resursele necesare pentru a fi capabila sa sustina o astfel de competitie sportiva de talie internationala. Acest lucru a fost confirmat si de o comisie formata din experti de la Comitetul Olimpic International (CIO), care au vizitat Romania si au evaluat posibilitatile de dezvoltare a infrastructurii pentru sporturi de iarna. Presedintele COR si primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu au subliniat ca investitiile pentru dezvoltarea acestei infrastructuri se vor face in parteneriat de Guvernul Romaniei, autoritatile locale si 50% CIO, iar Romania va beneficia de constructiile facute pentru olimpiada si dupa acest eveniment.
Premierul Tariceanu a subliniat ca acest proiect este o baza pragmatica pentru a mobiliza energiile autoritatilor locale din toate cele patru localitati catre o tinta practica si pentru a corela toate proiectele de dezvoltare turistica din zona Vaii Prahova.
in vederea pregatirii candidaturii Romaniei pentru a organiza Jocurile Olimpice de iarna din 2022, tara noastra va candida la organizarea, in 2013, a Festivalului Olimpic al Tineretului European.


Telegondola Sinaia

Premierul Calin Popescu-Tariceanu a inaugurat, la Sinaia, santierul pentru constructia viitoarei telegondole Sinaia-Cota 1400. Acesta este primul proiect de anvergura demarat de Primaria Sinaia pentru dezvoltarea domeniului schiabil al orasului. Instalatia pleaca de la Cota 998, din zona Taverna Sarbului, si are punct terminus la Cota 1400.
„Telegondola va rezolva, in primul rand, problema traficului din transportul pe cablu dintre statiune si Cota 2000”, a declarat Vlad Oprea, primarul orasului Sinaia. Aceasta problema apare mai ales in sezonul de schi, cand la telefericul care pleaca din Sinaia se formeaza cozi.
Valoarea totala a investitiei este de 7.705.950 Euro, din care Guvernul Romaniei a alocat 7,5 milioane RON. Pentru restul de fonduri au fost mobilizate resurse locale. Instalatia a fost achizitionata in leasing.
Pana la constructia acestei telegondole, telescaunul dintre Cota 1400 si Cota 2000, mijloc de transport cu o capacitate medie de aproximativ 2.000 de persoane pe ora, era deservit doar de telecabina Sinaia-Cota 1400, care are o capacitate medie reala de aproximativ 100 de persoane pe ora.
Telegondola are o capacitate de transport de 1.700 de persoane pe ora si parcurge traseul de 1310 m (lungime orizontala), cu o diferenta de nivel de 442 m, in aproximativ 5 minute. Telegondola are 35 gondole cu capacitatea de 8 persoane pe cabina. Primarul Vlad Oprea a afirmat ca instalatia va fi montata pana in viitorul sezon de schi.

Guvernul Romanie

Vizualizări: 133