Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Initiativa GRISI PLUS atrage fonduri europene pentru imbunatatirea atractivitatii zonelor rurale din Regiunea Centru

Luna ianuarie 2012 a marcat inceperea implementarii de catre ADR Centru a proiectului “GRISI PLUS – Geomatica si Solutii Informatice pentru Zonele Rurale”, finantat prin programul INTERREG IV C. Proiectul GRISI PLUS abordeaza procesul de dezvoltare regionala dintr-o noua perspectiva, utilizand informatiile cu privire la mediul geografic, procesate cu ajutorul unor sisteme si aplicatii informatice specifice, pentru imbunatatirea nivelului de atractivitate economica a zonelor rurale.

Proiectul vizeaza elaborarea unor planuri si strategii de atragere de noi locuitori si lansare de initiative economice in zonele rurale cu risc de depopulare. Totodata, instrumentele geomantice dezvoltate prin proiectul GRISI PLUS pot fi folosite pentru promovarea produselor locale si pentru imbunatatirea atractivitatii turistice a zonelor rurale.

Pe durata celor 3 ani de desfasurare a proiectului, cei 14 parteneri din 11 state membre ale UE vor avea la dispozitie un buget de peste 1,7 milioane euro, pentru a identifica si disemina cele mai bune practici din domeniu. ADR Centru dispune de un buget total de circa 85.000 euro, alocat pentru organizarea si participarea la schimburi de experienta in vederea cresterii atractivitatii economice a zonelor rurale.

„Proiectul GRISI PLUS isi propune sa extinda si sa dezvolte initiativele ADR Centru de aplicare a tehnologiei GIS in procesul de planificare si programare a dezvoltarii regionale, prin utilizarea acesteia in scopul imbunatatirii atractivitatii zonelor rurale aflate in declin. Acest proiect completeaza o alta initiativa INTERREG IV C implementata de ADR Centru, respectiv proiectul DART, prin care sunt cautate solutii la declinul demografic si imbatranirea populatiei, procese care afecteaza din punct de vedere economic, social si administrativ, in special zonele rurale din Regiunea Centru. Impreuna cu partenerii regionali de la nivelul autoritatilor locale si judetene vom incerca sa identificam cele mai bune solutii pentru eficientizarea politicilor de dezvoltare economica, prin cresterea utilizarii sistemelor geografice informatice, ca suport pentru luarea deciziilor la nivel politic si administrativ", a declarat directorul general al ADR Centru, Simion Cretu.

Lansarea proiectului GRISI PLUS va avea loc pe data de 9 februarie 2012, la Toulouse, Franta. Evenimentul va fi organizat de Camera de Comert si Industrie din Gers – Franta, partenerul-lider al proiectului si va include o serie de intalniri de lucru si vizite de studiu. GRISI PLUS este doar unul din cele 4 proiecte de cooperare interregionala finantate in cadrul programului INTERREG IV C al CE si implementate de catre ADR Centru, celelalte 3 initiative vizand contracararea imbatranirii si declinului demografic, promovarea sanatatii in alimentatie si dezvoltarea unor instrumente financiare de tip non-grant pentru intreprinderi.

Sursa: ADR Centru

Vizualizări: 116