Antrenamente virtuale pentru formarea de abilitati reale in afaceri
Universitatea „Ovidius” din Constanta a convocat in 2009 reprezentanti din 3 mari centre universitare, Academia de Studii Economice din Bucuresti, Universitatea „Al.I. Cuza” din Iasi si Universitatea de Vest din Timisoara, cu scopul de a pune in practica un proiect care sa ofere tinerilor sansa de a experimenta mediul profesional din Romania fara a parasi campusurile universitare, aducand, astfel, in prim plan nevoile studentilor si masteranzilor de a avea acces la o pregatire practica reala pentru a se integra apoi mai usor pe piata muncii. Dupa multe consultari si intalniri de lucru, s-a conturat ideea proiectului „Acces real la piata muncii prin Intreprinderea Simulata”. La aceasta ambitioasa incercare au contribuit si expertii furnizorului de formare profesionala Structural ConsultingTM Group – www.fonduri-structurale.ro – www.proiecte-structurale.ro care, impreuna cu reprezentantii universitatilor, au redactat o cerere de finantare de succes. Colaborarea s-a dovedit a fi una apreciata atunci cand, in 2010, proiectul a obtinut nu doar finantarea ceruta, ci si primul loc din cadrul competitiei.
„Proiectul a fost un real succes, am creat premisele unei integrari mai rapide pe piata muncii a tinerilor, oferindu-le acestora posibilitatea de a dobandi experienta practica inca de pe bancile facultatii. Am dovedit in acesti trei ani de implementare a proiectului Acces real la piata muncii prin intreprinderea simulata ca putem sa facem lucruri marete pentru studentii din facultatile noastre.”, a precizat prof. univ. dr. Victor Ploae, Prorector in cadrul Universitatii „Ovidius“ din Constanta si Manager de proiect.
Cum au fost facute lucrurile marete? In primul rand a fost creata o retea de 12 intreprinderi simulate cu profil economic cu sediul in 4 laboratoare de simulare a afacerilor, create in cele 4 centre universitare partenere. In cadrul intreprinderilor simulate au fost implicati ca turori pe post de ”antrenori” 24 de angajati din intreprinderi reale, din domeniile turism, banking si comert-afaceri internationale. „Antrenorii” i-au adus pe „angajati” din zona teoretica in cea practica si, astfel, studentii au experimentat un mediu profesional real. Ca rezultat al acestui proiect, peste 384 de masteranzi au beneficiat de consiliere si orientare profesionala si impreuna cu peste 3840 de studenti au fost impartiti in formatii de 11 si invatati sa isi dezvolte propriile „afaceri”, cei mai buni primind premii in bani. Pe langa toate acestea, tinerii participanti la proiect au castigat 5 premii internationale la targurile de intreprinderi simulate. In urma experientelor din cadrul implementarii proiectului, a fost elaborat si un ghid de bune practici - “Intreprinderea simulata –garantia succesului in cariera”.
„Cand am initiat aceasta propunere de proiect, in 2009, nu ne-am asteptat ca ea sa aiba un atat de mare succes, desi era evidenta necesitatea unei schimbari de viziune in sistemul de invatamant universitar. Astazi, dupa 3 ani, privim cu mandrie la ceea ce am realizat, cu eforturi ce-i drept, si sunt convins ca si alte universitati ne vor urma exemplul”, a declarat prof.univ.dr. Danut-Tiberius EPURE, Rector al Universitatii "Ovidius" din Constanta si Coordonator local in cadrul proiectului din partea Universitatii "Ovidius" din Constanta.
Astazi, in ultima zi a proiectului, Universitatea „Ovidius” din Constanta impreuna cu partenerii sai organizeaza Conferinta Nationala „Intreprinderea simulata – garantia succesului in cariera”, conferinta de inchidere a proiectului. La eveniment participa reprezentanti ai echipei de implementare, ai universitatilor partenere, ai angajatorilor din domeniile bancar, afaceri internationale si turism si ai grupului tinta - studenti si masteranzi. Cu acest prilej sunt prezentate rezultatele obtinute in cadrul proiectului, precum si activitatile desfasurate de studenti si masteranzi pe parcursul celor trei ani de implementare prin participarea la simularile de afaceri in cadrul laboratoarelor de lucru.
In acest moment de bilant, Directorul de implementare interregionala, conf.univ.dr. Nicoleta Ramona BUNDA a subliniat: „Proiectul si-a propus facilitarea accesului la piata muncii a tinerilor absolventi de invatamant superior prin stabilirea unei punti de comunicare cu reprezentantii angajatorilor, precum si sustinerea tinerilor in vederea dobandirii unei imagini a ceea ce pot deveni pe plan profesional, prin prezentarea unor modele de succes din mediul de afaceri. Reusita demersurilor noastre este dovedita prin realizarea in procent de 139% a indicatorului de insertie pe piata muncii a absolventilor de stagii de practica in intreprinderi simulate”. Incheiat cu un bilant pozitiv, proiectul „Acces real la piata muncii prin intreprinderea simulata” isi stabileste in faza post-implementare cai clare de sustenabilitate, multiplicare si replicare a rezultatelor in alte domenii ale educatiei.
Informatii suplimentare despre proiect se gasesc pe site-ul oficial www.simulatordeafaceri.ro.
Persoana de contact:
Conf.univ.dr. Nicoleta Ramona Bunda
Director de implementare interregionala
POSDRU/90/2.1/S/63442
Universitatea „Ovidius” din Constanta
Mirela Sacalus
Expert promovare, comunicare si imagine
Acces real la piata muncii prin Intrerpinderea Simulata
POSDRU/90/2.1/S/63442