Analiză www.fonduri-structurale.ro & Vapro Romania: Pe POCU se constată o interpretare excesivă și o aplicare restrictivă a opțiunilor de costuri simplificate!
România dovedește o interpretare excesivă și o aplicare extrem de restrictivă a opțiunilor simplificate în materie de costuri pe Programul Operațional Capital Uman. Pentru 2014-2020, autoritățile române au luat decizia de a „muta” costurile cu managementul proiectului din categoria costurilor directe în categoria celor indirecte.
Dintre opțiunile de costuri simplificate prevăzute de legislația europeană, țara noastră a optat pentru varianta cea mai puțin favorabilă beneficiarilor pentru calcularea costurilor indirecte la nivelul proiectelor (respectiv cea de 15% din totalul costurilor directe de personal) la care a decis și aplicarea încă unei restricții suplimentare (respectiv „corectarea” acestei rate cu subcontractările).
Toate aceste elemente vor avea ca efect îngreunarea sau chiar imposibilitatea dimensionării corecte de către beneficiari a diverselor categorii de costuri pe care le implică implementarea unui proiect. Cel mai dramatic impact este de așteptat să fie resimțit la nivelul costurilor cu echipa de management a proiectului care vor avea o dimensiune extrem de redusă, ceea ce se va traduce în practică prin imposibilitatea asigurării unei echipe de management de proiect care să răspundă eficient cerințelor de planificare, gestionare și raportare.
Structural Consulting™ Group-www.fonduri-structurale.ro și VAPRO Romania au transmis astăzi, 19 iulie 2016, către Ministerul Fondurilor Europene și AM POCU o analiză care vizează opțiunile simplificate în materie de costuri, punând accent pe costurile indirecte.
Documentul conține și recomandări și propuneri de utilizare a opțiunilor de costuri simplificate în cadrul POCU, prezentând, totodată, și modul de aplicare și prevederile specifice privind costurile indirecte și opțiunile de costuri simplificate pe programele finanțate din FSE din alte patru state membre UE (Polonia, Malta, Cehia și Marea Britanie-Țara Galilor).
Pentru a descărca analiza, click aici.
Cristina Pojoga,
www.fonduri-structurale.ro