Experții fonduri-structurale.ro au trimis observații privind normele Start-up Nation. Principalul aspect sesizat: „Nu se evaluează calitatea planurilor de afaceri!”
Echipa Structural Consulting™ Group – www.fonduri-structurale.ro, împreună cu experți recunoscuți în domeniul sprijinirii și finanțării antreprenoriatului și start-up-urilor (Remus Trandafir - Consiliul Județean Ilfov, Risky Business, Ionuț Țața – Clusterul pentru Inovare și Tehnologie), au transmis vineri, 3 martie 2017, o serie de comentarii și propuneri pentru îmbunătățirea normelor de aplicare a OUG nr. 10/2017 pentru stimularea înfiinţării de noi întreprinderi mici și mijlocii (Programul Start-up Nation-Romania).
Principalul aspect transmis către Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat a fost legat de grila de evaluare. Criteriile de punctare „tehnică” prevăzute în actuala formă a grilei de evaluare nu vizează deloc aspecte ce țin de calitatea și fezabilitatea planului de afaceri. În lipsa unei evaluări prin prisma și a altor criterii decât domeniul de activitate, crearea de locuri de muncă etc., riscul selectării unor proiecte neviabile și create în mod artificial pentru a beneficia de această schemă de finanțare este unul semnificativ, au atras atenția autorii documentului. Pentru îmbunătățirea calității evaluării și selecției, aceștia au solicitat includerea în evaluare și a unor criterii precum:
- realismul și fundamentarea cheltuielilor incluse în buget și a proiecțiilor financiare,
- gradul de cunoaștere a pieței pe care va activa afacerea (analiza pieței),
- experiența/studiile antreprenorului în domeniul afacerii și în domeniul antreprenoriatului/conducerii de afaceri,
- potențialul de creștere al afacerii, scalabilitatea,
- potențialul inovator al afacerii (introducerea de inovații de produs, de proces etc.).
De asemenea, echipa de elaborare a documentului a dorit să tragă un semnal de alarmă și cu privire la efectele negative pe care le va avea asupra întregului proces de depunere și selecție utilizarea principiului „primul venit, primul servit” în detrimentul depunerii la termen și selecției pe baza punctajelor obținute în evaluare.
Alte propuneri transmise către Minister cu privire la Programul Start-up Nation au vizat:
- completarea listei de cheltuieli eligibile cu TVA nedeductibilă, cheltuieli salariale, cheltuieli cu materiile prime, cheltuieli cu servicii specializate, leasing și închiriere de echipamente ș.a,
- renunțarea la plafonarea la maxim 40% din totalul bugetului a cheltuielilor cu chiria și activele necorporale amortizabile,
- includerea și a ONG-urilor cu activitate economică printre beneficiarii eligibili ai Programului.
Pentru a consulta textul integral al propunerilor transmise, click aici.
Comentarii asupra normelor Programului Start-up Nation-Romania au fost transmise și de fostul ministru al antreprenoriatului, Florin Jianu (mai multe detalii aici), și de reprezentanții Patronatului Tinerilor Întreprinzători din România (mai multe detalii privind comentariile trimise de Radu Oprea, Vicepreședine PTIR, aici). Citește și comentariile lui Florin Anghel (profesor de antreprenoriat în cadrul ASE) pe tema Programului, aici.
Cristina Pojoga,
www.fonduri-structurale.ro