SAPARD în judetul Alba
Fondurile nerambursabile oferite prin Programul SAPARD au fost solicitate în mod diferit de la o regiune la alta în functie de nivelul dezvoltarii economice al regiunii sau al judetului dar si de interesul agentilor economici pentru accesarea acestor fonduri.
Astfel, în judetul Alba au fost realizate 198 de proiecte în valoare de aproximativ 206 milioane RON, dintre care 29 de proiecte prin SAPARD-ul Românesc cu o valoare de peste 47 milioane RON. Raportat la numarul de locuitori din judetul Alba, la 10.000 de locuitori revin câte 5,2 proiecte SAPARD, iar în ceea ce priveste valoarea totala a fondurilor SAPARD allocate la nivel judetean, fiecarui locuitor îi revin câte 538 RON.
Pâna în acest moment, în judetul Alba, au fost finalizate 113 proiecte SAPARD iar pâna la termenul limita de finalizare a investitiilor, 30 august 2008, beneficiarii mai au de finalizat 84 de proiecte.
Pentru investitii în industria agroalimentara (Masura 1.1) „Îmbunatatirea prelucrarii si marketingului produselor agricole si piscicole”) au fost finantate 28 proiecte, dintre care 16 au vizat modernizarea sau înfiintarea unitatilor de procesare a carnii. Investitiile din industria laptelui si a produselor lactate cumuleaza 5 proiecte, iar pentru procesarea cerealelor au fost finantate 2 proiecte. În sectorul procesarii vinului s-au realizat 2 proiecte si alte 3 proiecte au primit finantare pentru procesarea fructelor si legumelor.
Pentru „dezvoltarea si îmbunatatirea infrastructurii rurale” (Masura 2.1) au fost finantate cu fonduri europene 15 proiecte care vizeaza construirea de drumuri în zonele rurale, lucrari de alimentare cu apa în sistem centralizat cât si sisteme de canalizare în sate si comune.
„Investitiile în exploatatiile agricole” (Masura 3.1) totalizeaza 79 de proiecte dintre care, cele mai multe (31) sunt investitii pentru culturi de câmp. Majoritatea acestora, se refera la achizitionarea de utilaje si masini agricole, achizitionarea de vaci de lapte cu valoare genetica ridicata si constructia, modernizarea sau extinderea fermelor.
Peste 79 de proiecte pentru „diversificarea activitatilor economice” (Masura 3.4) au reprezentat obiectul de investitie pentru beneficiarii fondurilor nerambursabile oferite prin Programul SAPARD.
Pentru investitiile în apicultura, cultivarea si procesarea ciupercilor sau cresterea melcilor, beneficiarii au implementat 40 de proiecte. Turismul rural a fost un domeniu de interes pentru cei care au beneficiat de fondurile SAPARD, nu mai putin de 35 de proiecte fiind realizate în cadrul acestei masuri.
Absorbtia fondurilor a cunoscut o crestere semnificativa în etapa de finalizare a Programului, la sfârsitul anului 2005, cât si în anul 2006. În toata aceasta perioada au fost depuse 147 de cereri de finantare, reprezentând 75% din totalul cererilor depuse în perioada 2002 - 2007.
Sursa: Buletin infoAPDRP