Propunerile privind viitorul politicii de coeziune în următorul cadru financiar

În perioada 11-12 aprilie 2019 a avut loc la București reuniunea informală a miniștrilor responsabili cu Politica de Coeziune, eveniment organizat sub Președinția rotativă a României la Consiliul Uniunii Europene.

Întâlnirea pe care am prezidat-o […] reflectă dorința noastră și a colegilor miniștri de a obține împreună un acord asupra cadrului legislativ până la sfârșitul anului”, a declarat Ministrului Fondurilor Europene, Rovana Plumb, în cadrul evenimentului ce a avut drept scop informarea privind viitoarea politică de coeziune pentru perioada financiară 2021-2027.

În același context, ministrul a afirmat faptul că bugetul pentru viitoarea perioadă financiară, în cazul României, se dorește a fi de 30,6 miliarde de euro, din care 8,3 miliarde alocate pentru Fondul Social European, 17,3 miliarde pentru Fondul European de Dezvoltare Regională, 4,5 miliarde Fondul de Coeziune și 392 de milioane de euro pentru cooperare teritorială. Acestea sunt propunerile făcute până în prezent, propuneri ce urmează a fi negociate de Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene.

Printre reprezentanți ai Comitetului Regiunilor, Comitetului Social și Economic European, Conferinței Regiunilor Periferice și Maritime, Băncii Europene de Investiții, Băncii Europene de Reconstrucție și Dezvoltare și Secretariatului General al Consiliului Uniunii Europene, la eveniment a participat și comisarul european pentru Politica Regională, Corina Crețu, care a declarat faptul că pentru viitoarea politică de coeziune, Comisia dorește simplificarea programării, reducerea birocrației, eficacitate sporită și un impact mai mare. Comisia a propus pentru perioada 2021-2027, pentru politica de coeziune, un buget de 373 miliarde euro, reprezentând ⅓ din bugetul Uniunii Europene. De asemenea, a menționat faptul că se dorește adoptarea măsurilor pentru politica de coeziune, în toamna acestui an.

Politica de Coeziune reprezintă un răspuns elocvent în legătură cu modul în care Comisia Europeana susține această politică de investiții pentru solidaritate, valoare care este în centrul preocupărilor Uniunii Europene. Cu toții ne dorim să ducem mai departe proiectul european și cred că toată lumea își dorește ca Politica de Coeziune să joace un rol important în acest demers”.

Corina Chircea,

Ana-Maria Radu,

www.fonduri-structurale.ro