Fondul pentru Modernizare: Schema de ajutor privind sprijinirea investițiilor în noi capacități de producere a energiei electrice pentru autoconsumul aerodromurilor, în consultare
Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, în calitate de organism delegat pentru gestionarea sectorului prioritar eficiență energetică, subsectorul transporturi în scopul finanțării investițiilor aferente din Fondul pentru modernizare (FM), a anunțat ieri, 22 octombrie 2024, demararea procesului de consultare publică pentru Schema de ajutor de stat privind sprijinirea investițiilor în noi capacități de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsumul aerodromurilor, inclusiv sisteme de stocare a energiei.
Schema de ajutor de stat are ca obiectiv principal sprijinirea investițiilor în producția de energie solară și sisteme de stocare a energiei realizate de administratorii aerodromurilor civile certificate din România. Scopul este de a crește utilizarea surselor regenerabile în mixul energetic național și de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră, contribuind astfel la decongestionarea Sistemului Energetic Național (SEN).
Schema se adresează proiectelor derulate pe aerodromuri civile certificate din România, ce vizează instalarea de capacități de producție de energie solară și sisteme de stocare a energiei cu sau fără pompe de căldură. Evaluarea proiectelor se face printr-o procedură de ofertare concurențială, pe baza criteriilor de departajare precum: prețul cel mai mic solicitat/MW - pentru capacități producere de energie solară; prețul cel mai mic solicitat/ MWh - pentru instalații de stocare energie solară; instalare pompe de căldură.
Proiectele eligibile trebuie să fie demarate după solicitarea ajutorului, conform principiului „efectului stimulativ”. Schema poate acoperi până la 100% din costurile eligibile, inclusiv pentru investiții în capacități de producție și stocare, însă exclude costurile de operare, TVA și cheltuielile pentru pompe de căldură.
În cadrul acestei scheme pot aplica administratorii aerodromurilor civile certificate din România, care îndeplinesc cerințele schemei, inclusiv demonstrarea capacității tehnice și financiare de implementare a proiectelor.
Bugetul și durata schemei: valoarea totală estimată este de 200 de milioane de euro, disponibil prin Fondul pentru modernizare pentru perioada 2023-2028, cu un buget mediu anual de până la 70 de milioane de euro. Valoarea maximă a ajutorului acordat unui beneficiar nu poate depăși 30 de milioane de euro.
Descarcă documentul
Observațiile și propunerile justificate pot fi transmise până joi, 4 noiembrie 2024, ora 12:00, la adresa de e-mail: contact.fm@fonduri.mt.ro.
Sursa: MTI