Guvernul alocă bani din Fondul de rezervă doar pentru o parte din beneficiarii Start-up Nation 2022
În cadrul Ședinței de Guvern de astăzi, 30 octombrie 2024, a fost aprobată Hotărârea de Guvern pentru suplimentarea bugetului Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului cu suma de 100 milioane lei pentru acoperirea plăților către operatorii economici beneficiari ai schemei de ajutor de minimis care au depus dosarele de decont pe Programul pentru stimularea înființării întreprinderilor mici și mijlocii „Start-up Nation - ROMÂNIA", ediția 2022. Conform comunicatului oficial, doar 500 din cei aproximativ 2.210 aplicanți care au deconturi depuse până la data de 11.10.2024 și care au primit acord de plată până la data de 10.04.2024, vor avea onorate contractele de finanțare.
fonduri-structurale.ro a transmis Guvernului și Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului o solicitare de informații referitoare la estimarea privind plățile pentru restul de 1710 beneficiari - până la ora publicării acestei știri nu am primit răspuns.
Tot astăzi, a fost aprobată și Hotărârea de Guvern privind aprobarea schemei „Ajutor de minimis pentru aplicarea Programului de susţinere a producţiei de legume cultivate în spaţii protejate", pentru perioada 2024-2025. Sprijinul de 1.000 de euro pentru 1.000 de metri pătrați/beneficiar va fi acordat pentru cei care cultivă în spații protejate tomate, ardei, castraveţi, fasole păstăi, salată, spanac, ceapă verde.Beneficiarii acestei forme de sprijin pot fi întreprinderile/întreprinderile unice care îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei primare de produse agricole, pentru susţinerea producţiei de legume cultivate în spaţii protejate.
Descarcă documentele
Conform declarațiilor susținute de prim-ministrul Marcel Ciolacu la începutul ședinței de Guvern, în sectorul inovării, Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării a lansat un program-pilot de vouchere în valoare de 8 milioane de lei, destinat accelerării transferului tehnologic între organizațiile de cercetare și IMM-uri, pentru a stimula dezvoltarea noilor tehnologii.
Descarcă documentele
Un alt act aprobat astăzi este Hotărârea de Guvern pentru aprobarea indicatorilor tehnico - economici aferenţi obiectivului de investiţii ,,Autostrada Târgu Neamţ- Iaşi- Ungheni", judeţul Iaşi. Proiectul, cu o valoare totală de 26,39 miliarde de lei și o durată de execuție de 36 de luni, vizează construcția unei autostrăzi de 88,7 kilometri, finanțarea fiind asigurată din fonduri externe nerambursabile prin Programul Transport 2021-2027 și de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii.
Sursa: Guvernul României & SGG