Un nou fond de 320 milioane de euro va fi pus la dispoziție pentru societatea civilă în următorul mecanism de finanțare al Granturilor SEE și Norvegiene

Joi, 14 noiembrie 2024, a avut loc evenimentul final al programului Active Citizens Fund România dedicat evidențierii impactului pe care acest program l-a avut asupra societății civile din România și stabilirii unor direcții viitoare de dezvoltare, menite să consolideze o societate civilă mai puternică și mai activă.

Finanțat prin Granturile SEE și Norvegiene 2014-2021, programul a fost un pilon esențial în promovarea democrației, drepturilor omului și incluziunii sociale, investind 48 de milioane de euro în 325 de proiecte.

Conform comunicatului oficial, aceste proiecte au implicat activ peste 380.000 de cetățeni la nivel național, contribuind la consolidarea societății civile și a cetățeniei active, precum și la creșterea capacității grupurilor vulnerabile.

„Pe măsură ce încheiem programul ACF România, reflectăm asupra unei călătorii pline de inspirație, susținută de reziliența și devotamentul societății civile din România. Deși acest capitol se apropie de final, misiunea noastră comună continuă înainte cu un nou impuls. Cu noi finanțări la orizont, avem o oportunitate unică de a construi pe baza progreselor realizate. Un total de 320 de milioane de euro va fi pus la dispoziție pentru societatea civilă în următorul mecanism de finanțare. Acest nou fond va pune un accent puternic pe susținerea valorilor democratice, stimularea implicării civice și promovarea alfabetizării media, consolidând în același timp rolul societății civile în procesele democratice. De asemenea, va aborda probleme esențiale precum drepturile omului, anti-discriminarea și incluziunea socială” a declarat Ragna Fidjestøl, Managing Director, Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene.

Rezultate obținute în cadrul programului Active Citizens Fund România au fost următoarele:

  • Implicarea a aproximativ 37.000 cetățeni în acțiuni civice concrete, iar peste 10.000 de elevi și studenți au primit educație în domeniul drepturilor civice și al drepturilor omului;
  • Participarea a peste 15.000 de persoane, majoritatea copii și tineri, la campanii de conștientizare pe teme de egalitate de gen și discriminare;
  • Peste 92.000 de persoane vulnerabile au beneficiat de servicii esențiale, inclusiv educație non-formală, consiliere și sprijin pentru integrare;
  • Susținerea a 570 de ONG-uri pentru îmbunătățirea vizibilității și diversificarea surselor de finanțare. În urma campaniilor de fundraising, aceste organizații au reușit să strângă peste 330.000 de euro, consolidându-și sustenabilitatea financiară.

Potrivit comunicatului, cooperarea bilaterală cu organizații din Norvegia și Islanda a contribuit la succesul programului, prin 52 de proiecte implementate în parteneriat care au facilitat schimburi de bune practici și consolidarea relațiilor dintre organizații.

Sursa: Active Citizens Fund România