Ești membru? Cont nou / Autentificare

Fisa Proiect C13.I1 Crearea unei rețele de centre de zi pentru copiii expuși riscului de a fi separați de familie

Beneficiari eligibili

  • Furnizor servicii sociale

Obiectiv apel

COMPONENTA 13 – REFORME SOCIALE , APEL  PNRR/2022/C13/I1 

Pilonul V. Sănătate, precum și reziliență economică, socială și instituțională

Componenta are ca obiectiv general creșterea gradului de integrare și de acces la serviciile sociale și de inserție socio-profesională a unor categorii defavorizate, dezvoltarea unor politice active de stimulare a formalizării muncii și de creștere a impactului și calității serviciilor de asistență socială și de ocupare coroborat cu stimularea accesului pe piața forței de muncă prin dezvoltarea unor formule flexibile de lucru și a unor măsuri de activare în zona economiei sociale.

Prin Investiția I1 vor fi susținute acele inițiative locale care conduc la crearea unor rețele de servicii în interesul şi pentru bunăstarea copilului.

Investiția are în vedere crearea a aproximativ 150 de servicii sociale de prevenire a separării copilului de familia sa, dintre care cel puțin 10% să se afle în comunitățile cu o populație romă semnificativă, la nivelul municipiilor, oraşelor şi comunelor, respectiv:

- Centre de zi pentru copii aflați în situație de risc de separare de părinți;

- Centre de zi de recuperare pentru copii cu dizabilități;

- Centre de zi pentru consiliere și sprijin pentru părinți și copii.

Prezentul apel este coordonat de Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse (MFTȘ), în calitate de coordonator de reformă și/sau investiții pentru Planul Național de Redresare și Reziliență, cu sprijinul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene.

Eligibilitate beneficiari

Solicitanții cererilor de finanțare/proiectelor depuse în cadrul apelului de proiecte pot fi furnizorii publici de servicii sociale acreditați în condițiile legii, care funcționează la nivelul comunelor, orașelor și municipiilor, care pot depune proiecte individual sau în parteneriat cu furnizori privați de servicii sociale acreditați, din toate regiunile țării.

Conditii de eligibilitate

Criteriile de eligibilitate trebuie respectate de solicitant începând cu momentul depunerii propunerii de proiect, implementării, precum și pe perioada de sustenabilitate a proiectului, în condițiile stipulate de acesta.

  • furnizorul public de servicii sociale trebuie să fie acreditat la momentul depunerii cererii în condiţiile legislaţiei naţionale aplicabile în vigoare;
  • se pot depune proiecte individual sau în parteneriat; nu există restricţii cu privire la numărul partenerilor;
  • liderul parteneriatului poate fi doar furnizorul public de servicii sociale;
  • perioada de valabilitate a acordului de parteneriat trebuie să acopere perioada de implementare a proiectului și perioada de asigurare a sustenabilității proiectului;
  • solicitantul trebuie să facă dovada capacităţii de finanţare a proiectului pentru cheltuielile neeligibile;
  • prin proiect va fi creat unul din următoarele servicii sociale prevăzute:
  1. Centre de zi pentru copii aflați în situație de risc de separare de părinți – cod serviciu social 8891CZ-C-II;
  2. Centre de zi de recuperare pentru copii cu dizabilități – cod serviciu social 8891CZ-C III;
  3. Centre de zi pentru consiliere și sprijin pentru părinți și copii – cod serviciu social 8899CZ-F-I;
  • contracte de lucrări încheiate după data de 01.02 2020 considerate eligible;
  • perioada de implementare a activităților proiectului este  de maximum 8 (opt) luni, dar nu mai târziu de 31.12.2024;
  •  respectarea principiul „Do No Significant Harm” (DNSH) (“A nu prejudicial în mod semnificativ”);
  • respectarea principiilor privind dezvoltarea durabilă, egalitatea de şanse, nediscriminarea, accesibilitate;
  • drepturi asupra infrastructurii (teren/clădire): proprietatea/dreptul de administrare/concesiune, fie a furnizorul public/privat de servicii sociale sau unitatea administrativ-teritorială;
  • nu sunt eligibile proiectele care propun exclusiv realizarea de lucrări fără autorizație de construire, lucrări/construcții provizorii și/sau propun exclusiv dotarea unităţii de infrastructură;
  • un proiect poate viza înființarea unei singure categorii de centre de zi;
  • dreptul de utilizare a locației investiției trebuie să acopere durata de la depunere și 5 (cinci) ani după ultima plată;

Activitati eligibile

Prin intermediul acestui apel vor fi sprijinite activități/acțiuni specifice realizării de investiții pentru crearea de servicii sociale pentru prevenirea separării copilului de familia sa, respectiv:

- construcția/ reabilitarea/ modernizarea/extinderea unei clădiri pentru înființarea unui serviciu social pentru prevenirea separării copiilor de familia lor;

- dotarea clădirii (obiecte de inventar şi/sau mijloace fixe)

- susținerea funcționării serviciului social nou înființat după finalizarea investiției pentru o perioadă de maximum 8 luni, dar fără a depăși 31 decembrie 2024.

Pentru a fi eligibil, proiectul trebuie să vizeze exclusiv domeniile de activitate eligibile, nefiind eligibile proiecte care nu se încadrează în activităţile specifice propuse a fi finanțate.

În cadrul apelului vor avea prioritate centrele de zi care se construiesc pe baza rezultatelor cartografierii servicilor și a infrastructurii disponibile pentru copiii expuși riscului de separare de familie, în special în comunitățile vulnerabile. Cartografierea este disponibilă la adresa https://copii.gov.ro/1/wpcontent/uploads/2022/09/Cartografierea-nevoilor-RO.pdf

În Anexa nr. 4 la Ghidul specific sunt prezentate listele de comunități vulnerabile prioritare pentru investițiile finanțate prin prezentul apel de proiecte, așa cum se regăsesc ele în cartografierea mai sus menționată, respectiv Anexa nr. 4.1., 4.2, 4.3 anexate la prezentul ghid.

Vor beneficia de punctaj suplimentar proiectele în care centrul de zi este înființat într-o unitate administrativ teritorială în care există comunitate compactă de romi.

Valoarea proiectului și finanțarea acordată

Alocarea financiară acordată pentru crearea unei rețele de centre de zi pentru copiii expuși riscului de a fi separați de familie este  50.270.000 Euro.

Cursul de schimb care va fi utilizat pentru stabilirea acestei valori este cursul Infoeuro aferent lunii august 2022, respectiv 1 EURO =4.9342 RON.

 

Valoarea maximă eligibilă a unui proiect este de:

- 330.000 Euro fără TVA pentru 145 de clădiri al căror consum de energie este aproape;

- 484.000 Euro fără TVA pentru 5 clădiri care vor respecta obiectivul privind necesarul de energie primară cu cel putin 20% mai mic decât cerința pentru clădirile al căror consum de energie este aproape egal cu zero conform orientărilor naționale.

La stabilirea valorii maxime eligibile a proiectului se va avea în vedere cursul Infoeuro aferent lunii octombrie 2022, respectiv 1 EURO = 4.9481 RON, disponibil la următoarea adresa:

https://ec.europa.eu/info/funding-tenders/procedures-guidelines-tenders/information-contractors-and-beneficiaries/exchange-rate-inforeuro_en

Rata de finanțare acordată prin PNRR este de 100% din valoarea cheltuielilor eligibile ale proiectului, fără TVA.

În cazul proiectelor depuse în cadrul PNRR, valoarea TVA aferentă cheltuielilor eligibile va fi suportată din bugetul coordonatorului de reforme și/sau investiții pentru Componenta 13 – Reforme sociale/Investiția I1 - MFTEȘ, în conformitate cu legislația în vigoare.

În cadrul acestui apel de proiecte NU se aplică ajutorul de stat

Costurile eligibile

Categoriile de cheltuieli eligibile aplicabile acestui apel de proiecte sunt:

CAP.1 Cheltuieli pentru obținerea şi amenajarea terenului

1.1. Amenajarea terenului

1.2. Amenajări pentru protecţia mediului şi aducerea la starea iniţială

1.3. Cheltuieli pentru relocarea/protecţia utilităţilor (devieri reţele de utilităţi din amplasament)

 

CAP.2 Cheltuieli pentru asigurarea utilităţilor necesare obiectivului

2.1. Cheltuielile eligibile pentru asigurarea utilităţilor necesare funcţionării obiectivului de investiţie;

CAP.3 Cheltuieli pentru proiectare şi asistenţă tehnică

Sunt eligibile cumulat, în limita maxima a 10% din valoarea cheltuielilor eligible finanțate în cadrul capitolului 4 „Cheltuieli pentru investiția de bază” şi detaliate după cum urmează:

3.1. Studii de teren

3.2. Documentații-suport și cheltuieli pentru obţinerea de avize, acorduri, autorizaţii

3.3. Expertizare tehnică a construcțiilor existente, a structurilor și/sau, după caz, a proiectelor tehnice, inclusiv întocmirea de către expertul tehnic a raportului de expertiză tehnică

3.4. Certificarea performanței energetice și auditul energetic al clădirilor

3.5. Proiectare şi inginerie

CAP. 4 Cheltuieli pentru investiţia de bază

4.1. Construcţii şi instalaţii

4.2. Dotări (mijloacelor fixe şi/sau obiectelor de inventor)

4.3. Active necorporale

CAP. 5. Alte cheltuieli

5.1. Organizare de şantier

       5.1.1. Lucrări de construcţii şi instalaţii aferente organizării de şantier;

           5.1.2. Cheltuieli conexe organizării de şantier;

5.2. Comisioane, cote și taxe

5.3. Cheltuieli diverse şi neprevăzute

Capitolul 6. Cheltuieli pentru funcționarea serviciului social

6.1. Cheltuieli cu personalul angajat al serviciului social nou creat prin proiect;

6.2. Cheltuieli cu hrana și întreținerea copiilor (cheltuieli cu hrana, cheltuieli cu utilitățile, diverse produse și servicii, cheltuieli medicale nedecontate).

*Taxa pe valoarea adăugată nedeductibilă aferentă cheltuielilor eligibile este eligibilă (asigurată din bugetul de stat).

Masurile de publicitate si informare aplicabile vor respectara prevederilor Manualului de identitate vizuală a PNRR elaborat de către MIPE.

Cheltuieli neeligibile

 

În cadrul acestui apel de proiecte sunt neeligibile următoarele categorii de cheltuieli:

  • cheltuielile efectuate peste plafoanele specifice stabilite;
  • alte cheltuieli privind imobilul (clădire și teren) pe care se realizează investiția care nu se încadrează în categoria cheltuielilor eligibile din capitolul 4 din devizul general;
  • cheltuieli pentru achiziţia/obținerea de teren cu sau fără construcţii;
  • cheltuieli pentru asistenţa tehnică sau consultanţă (cu excepția auditului financiar, asistenței tehnice din partea proiectantului și dirigenţiei de şantier);
  • cheltuieli pentru organizarea procedurilor de achiziţii;
  • cheltuieli pentru probe tehnologice, teste şi predare la beneficiar;
  •  valoarea TVA aferentă cheltuielilor neeligibile;
  • costuri administrative;
  • cheltuieli financiare, respectiv prime de asigurare, taxe, comisioane, rate, dobânzi și alte comisioane aferente creditelor;
  • cheltuieli aferente contribuției în natură; cheltuielile cu amortizarea;
  •  cheltuieli cu leasingul;
  • cheltuielile cu achiziţionarea autovehiculelor și a mijloacelor de transport, aşa cum sunt clasificate în Subgrupa 2.3. „Mijloace de transport” din HG 2139/2004
  •  cheltuielile privind achiziţia de dotări/echipamente second-hand;
  •  cheltuieli pentru achiziţionarea consumabilelor;
  • amenzi, penalităţi, dobânzi, cheltuieli de judecată şi cheltuieli de arbitraj;
  • cheltuielile efectuate pentru obiective de investiţii executate în regie proprie;
  • cheltuieli privind licențierea serviciilor sociale nou înființate.

 

Pentru toate investițiile aferente prezentului ghid, se vor lua în considerare criteriile UE de Achiziție Publică Verde (GPP) care au fost dezvoltate pentru a facilita includerea cerințelor ecologice în documentele de achiziție. Acestea sunt disponibile pe domenii. Documentele sunt disponibile și în limba română - https://ec.europa.eu/environment/gpp/eu_gpp_criteria_en.htm

Criterii de evaluare și de selecție

 

Se va face o verificare a conformității administrative, a eligibilității și de selecție conform anexelor la prezentul ghid (ANEXA 2.1, 2.2, 2.3, 2.4, ANEXA 3).

Proiectele ce au fost declarate conforme, eligibile și au obținut minim 70 de puncte vor intra în etapa de contractare conform principiului „primul venit, primul servit”, fără a mai fi necesară așteptarea închiderii apelului și finalizarea evaluării tuturor cererilor de finanțare depuse.

Proiectele ce au fost declarate conforme, eligibile și au obținut între 69 și 50 de puncte vor fi ordonate și vor fi înscrise pe lista pentru finanțare pentru etapa de contractare, până la acoperirea bugetului alocat pentru acest apel de proiecte.

Proiectele ce au obținut același punctaj și fac parte din aceeași listă se vor departaja în funcție de data și ora depunerii.

Depunerea proiectelor

Prin Ordinul ministrului familiei, tineretului și egalității de șanse nr. 20305 din 06.04.2023 a fost prelungită perioada de depunere a proiectelor. 
Cererile de finanțare pot fi depuse până pe 10 iunie 2023, ora 23.59.

- Data deschidere apel de proiecte: 07 noiembrie 2022

- Data și ora de începere a depunerii de proiecte: 07 noiembrie 2022, ora 10:00;

- Data și ora de închidere a depunerii de proiecte: 09 ianuarie 2023, ora 23:59; - prelungit până pe 10 iunie 2023, ora 23.59.

- Termen maxim de implementare a proiectelor: 31 decembrie 2024

 În cadrul apelului de proiecte, cererile de finanțare se vor depune exclusiv prin aplicația electronică, disponibilă la adresa web https://proiecte.pnrr.gov.ro/#home, doar în intervalul menționat la secțiunea de mai sus.

Apelul de proiecte este cu depunere continuă, cu termen limită de depunere cu cererilor de finanțare, cu respectarea principiului „primul depus, primul evaluat”. Proiectele pot fi depuse doar în perioada menționată.

Cererile de finanțare depuse prin aplicația electronică, precum și toate documentele care le însoțesc în copie format exclusiv .pdf, se vor transmite sub semnătură electronică extinsă. 

Ghidul finanțării

Descarcă Ghidul Solicitantului

Căutați finanțare europeană

Finanțare inactivă
Perioadă de depunere proiect:

04 noiembrie 2022 - 10 iunie 2023

Sursa de finanțare
Programul Operațional:

Planul Național de Redresare și Reziliență

Axa prioritară:

Componenta 13 - Reforme sociale

Vrei finanțare? Te ajutăm să iei legătura cu experții! Trimite-le un e-mail!

Cere ofertă de consultanță
Știri recente
Azi, 09 mai 2024
Ieri, 08 mai 2024