Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Alocarile din FEDR pentru instrumentele financiare destinate IMM-urilor, mai putin utile decat s-a prevazut initial

Curtea de Conturi Europeana a concluzionat, intr-un raport special, ca eficacitatea si eficienta fondurilor alocate din FEDR pentru instrumentele financiare destinate IMM-urilor au fost diminuate de cadrul de reglementare inadecvat. Astfel, s-au inregistrat intarzieri in transmiterea fondurilor catre IMM-urile beneficiare, iar actiunile sprijinite nu au contribuit la atragerea investitiilor private. Totodata, s-au inregistrat deficiente considerabile in analizele deficitului de finantare a IMM-urilor, in cazul in care aceste analize au fost elaborate. In plus, au existat cazuri in care intermediarii financiari utilizati au impus IMM-urilor beneficiare plata unor tarife de administrare nejustificate.

Auditul efectuat de Curtea de Conturi Europeana a pus in evidenta faptul ca utilizarea cadrului de reglementare a fondurilor structurale in scopul sprijinirii IMM-urilor prin intermediul instrumentelor financiare a constituit un demers neadecvat, in conditiile in care acest cadru a fost conceput initial pentru acordarea de fonduri cu titlu de granturi. Totodata, au fost constatate carente la nivelul dispozitiilor referitoare la efectul de parghie asupra investitiilor private si la „reciclarea” fondurilor, precum si in ceea ce priveste justificarea sumelor care au fost alocate masurilor de inginerie financiara.

Prin urmare, Curtea de Conturi Europeana a adresat Comisiei un numar de recomandari in vederea imbunatatirii cadrului de reglementare destinat acestor instrumente, precum si a gestionarii lor intr-un mod eficient si eficace:

  • sa se asigure ca, atunci cand aproba masurile, propunerile statelor membre sunt justificate prin analize ale deficitului de finantare de o calitate suficient de buna;
  • sa puna la dispozitie un sistem de monitorizare si de evaluare fiabil si solid din punct de vedere tehnic;
  • sa exploreze posibilitatea de a pune la dispozitia statelor membre structuri si instrumente simplificate si care sa isi fi dovedit eficacitatea, astfel incat sa se accelereze implementarea si sa se reduca costurile de administrare;
  • sa defineasca si sa stabileasca cerinte minime pentru efectul de parghie (atragerea investitiilor private) si pentru „reciclarea” fondurilor.

In cazul in care aceste recomandari nu pot fi puse in aplicare in cadrul corespunzator politicii de coeziune, Curtea concluzioneaza ca ar trebui sa se analizeze alte modalitati mai eficace prin care se poate acorda acest tip de sprijin IMM-urilor.

Sursa: Comisia Europeana

Vizualizări: 135