POR: Ghidul pentru reabilitarea termica a blocurilor, publicat spre consultare!
MDRT a lansat spre consultare publica Ghidul solicitantului pentru DMI 1.2. „Sprijinirea investitiilor in eficienta energetica a blocurilor de locuinte”, operatiune finantata cu fonduri europene prin POR. Observatiile cu privire la Ghid pot fi transmise la adresa de e-mail info@mdrt.ro pana la data de 9 septembrie 2012.
Apelul de proiecte ar putea fi deschis incepand cu luna octombrie 2012, dupa indeplinirea formalitatilor solicitate de Comisia Europeana.
Descarca Ghidul (spre consultare)
Informatii de context
Incepand cu anul 2009, finantarea investitiilor in domeniul eficientei energetice si al energiei regenerabile in locuinte a devenit operatiune eligibila pentru perioada de programare 2007-2013. Aceasta operatiune nu a fost inclusa initial in categoria activitatilor eligibile in Programul Operational Regional 2007-2013.Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului – Autoritatea de Management a Programului Operational Regional a elaborat Schema de eficienta energetica a blocurilor de locuinte pentru care se propune finantarea prin Programul Operational Regional, Axa Prioritara 1 „Sprijinirea dezvoltarii durabile a oraselor – poli urbani de crestere” si a negociat cu Comisia Europeana modalitatea de punere in practica a acesteia.
Avand in vedere faptul ca programul se va inchide in anul 2013, schema propusa are un caracter pilot pentru actuala perioada de programare, experienta acumulata putand fundamenta investitiile in eficienta energetica a blocurilor de locuinte pentru perioada de programare 2014-2020.
Schema de finantare se va aplica blocurilor de locuinte construite dupa proiecte elaborate in perioada 1950-1990, in care locuiesc categorii sociale vulnerabile si familii cu venituri reduse din municipiile resedinta de judet (peste 50% dintre familiile – proprietari din cladire au un venit net lunar pe membru de familie de maximum 500 de euro). Beneficiarii eligibili ai schemei de finantare sunt municipiile resedinta de judet.
Bugetul schemei de finantare este de 304 de milioane de euro, din care 150 de milioane de euro din Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR), respectiv 154 de milioane de euro rezultata din contributia nationala (co-finantare de la bugetul de stat, contributia autoritatilor publice locale si a asociatiilor de proprietari).
Sursa: MDRT