Finantarea europeana a Romaniei este inghetata
Verificarile Comisiei Europene determina sanctiuni cuprinse intre 15 si 25% din valoarea totala a contractelor pe patru programe operationale. De altfel, tema va figura pe agenda discutiilor de astazi ale premierului Victor Ponta cu presedintele Comisiei, José Manuel Barroso.
Finantarea Romaniei de la bugetul UE prin fonduri structurale se afla intr-un blocaj fara precedent. Plati pe programele operationale sectoriale cu finantari consistente sunt practic oprite ca urmare a unor verificari interne sau ale Comisiei Europene care au semnalat nereguli grave. „Va pot spune, in termeni simpli, ca finantarea de la bugetul UE este inghetata”, a declarat, in exclusivitate pentru „Adevarul”, un oficial al CE.
Acesta a subliniat ca sunt blocaje pe toate cele patru programe operationale gestionate de Directoratul General aflat in subordinea comisarului UE pentru politica regionala, Johannes Hahn. Este vorba despre POS Mediu, POS Transport, POSCCE si POR. Mai mult, pe axe din cadrul acestor programe se aplica anumite corectii - sanctiuni potrivit regulamentului oficial al CE - cuprinse intre 10 si 25%. Pe un al cincilea program operational sectorial – POSDRU nu se mai fac decontari de peste doua luni si jumatate, zeci de beneficiari reclamand datorii uriase si avertizand ca proiectele risca sa fie compromise.
Nereguli in contractele de anul trecut
Actuala situatie, inghetarea fondurilor, in care de fapt creantele din Romania nu sunt platite cu bani europeni, se va schimba in momentul in care autoritatile de management vor raspunde diverselor deficiente care au fost identificate si care se refera, in principal, la lipsa garantiei ca cheltuielile sunt legale si regulamentare potrivit principiilor bunei gestiuni a managementului financiar.
Comisia Europeana a informat oficial autoritatile de la Bucuresti, pe data de 3 august, cu privire la corectiile financiare legate de problemele depistate pe achizitii publice in contractele licitate inainte de octombrie 2011, in diferite programe operationale sectoriale finantate prin fondul de coeziune. Aceste corectii se refera la nereguli din trecut. Pentru multe dintre axele prioritare din aceste programe, rata de corectie variaza intre 10 si 25% din valoarea totala a contractelor.
Noi masuri, la sfarsitul lunii
Asa cum a aratat atat Autoritatea Romana de Audit (ultima varianta recent transmisa Bruxelles-ului), cat si potrivit observatiilor Comisiei Europene din iulie, exista in continuare deficiente semnificative in managementul si sistemul de control din Romania, si este nevoie ca acestea sa fie remediate. Comisia va publica evaluarea sa finala si implicatiile acesteia in aceasta luna, au mai precizat surse europene. „Nu suntem in faza de suspendare. Dar, da, va puteti astepta la noi comunicari ale Comisiei Europene in legatura cu platile, in urmatoarele saptamani, pe masura ce rapoartele de audit sunt evaluate”, au mai precizat sursele citate.
Precedentul „POSDRU". Solutiile sunt la Guvern
In conditiile in care exista mai multe programe operationale suspendate sau in faza de presuspendare, Romania ar trebui, conform intelegerilor agreate cu Comisia Europeana, sa sustina plata rambursarilor din resurse proprii, adica de la bugetul de stat, arata beneficiarii POSDRU. O evaluare a datoriilor acestora arata situatii dramatice si creante de sute de mii de lei.
Din partea Guvernului nu a venit in acest moment nicio solutie. Decat vestea ca, sanctiunile de 25% in cazul POSDRU - asa-numitele corectii - sunt asumate de Executiv si vor fi aplicate. „Negarea problemelor sau, mai rau, ascunderea lor sub pres nu sunt solutii. Pasarea responsabilitatii cu atat mai putin. Sunt tari care au avut toate programele suspendate sau corectii de sute de milioane de euro, dar, la sfarsit, dupa ce au tras linie au iesit pe plus. Noi, din pacate, din experienta 2007-2013 vom iesi pe minus atat cantitativ (absorbtie mica si corectii finaciare), cat si calitativ (proiecte bune ingropate din cauza aplicarii generalizate a regulilor)”, a declarat Dragos Jaliu, expert fonduri europene si Managing Partner al Structural Consulting™ Group – www.fonduri-structurale.ro.
Presedintele Traian Basescu a declarat vineri, in cadrul intalnirilor pe care le-a avut la Bruxelles cu liderii Comisiei Europene, ca a fost ridicata problema managementului fondurilor europene in Romania, dar a precizat ca aceasta este o tema ce trebuie discutata cu seful Executivului, Victor Ponta.
Sursa: Adevarul