Precizari ale Ministerul Afacerilor Europene in legatura cu informatiile referitoare la "inghetarea finantarii europene pentru Romania"

Ca urmare a difuzarii in presa la data de 17 septembrie 2012 a unor informatii despre presupusa "inghetare a finantarii europene pentru Romania", Ministerul Afacerilor Europene a facut, ieri, urmatoarele precizari:

Ministrul afacerilor europene Leonard Orban a declarat public, inca din luna iulie, respectand principiul transparentei comunicationale, ca procesul de trimitere la Comisia Europeana spre decontare a cererilor de rambursare pentru platile efectuate de partea romana catre beneficiari este intrerupt de la inceputul lunii iulie 2012, asa cum s-a convenit cu Comisia Europeana in decembrie 2011. Sunt vizate patru programe operationale: Programul Operational Sectorial Transport (POS-T), Programul Operational Regional (POR), Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (POS CCE) si Programului Operational Sectorial Mediu (POS Mediu).

La acea data, Comisia Europeana a fost de acord sa deblocheze procesul de rambursare a cheltuielilor pentru toate programele finantate din fonduri structurale si de coeziune, care fusesera intrerupte in iulie 2011. Reluarea s-a facut cu conditia aplicarii unor corectii financiare preventive, precum si a indeplinirii unor masuri de imbunatatire a sistemului de gestionare a fondurilor. S-a stabilit ca, dupa primul semestru al anului 2012, Comisia Europeana sa efectueze misiuni de un audit pentru a constata daca deficientele au fost remediate. Aceste misiuni s-au desfasurat in cursul lunii iulie 2012. In functie de rezultatul auditului, Comisia va decide continuarea rambursarilor sau intreruperea/suspendarea platilor.

Totodata, in curand, urmeaza sa inceapa procesul de conciliere intre Comisie Europeana si partea romana cu privire la corectiile financiare definitive care vor fi aplicate sumelor decontate de la 1 ianuarie 2007 pana in octombrie 2011. Corectiile ar urma sa fie impuse din cauza problemelor majore identificate in efectuarea achizitiilor publice in perioada mentionata.

Legat de Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POS DRU), Comisia Europeana a efectuat un audit vizand intervalul 1 ianuarie 2007 - aprilie 2012, pe baza caruia considera ca sistemul de management si control a functionat necorespunzator. Din acest motiv, s-a declansat procedura de pre-suspendare a programului si s-a propus o corectie definitiva de 25% pentru sumele rambursate de la bugetul Uniunii Europene catre bugetul national. Executivul intreprinde la ora actuala actiuni importante pentru implementarea masurilor necesare pentru a corecta disfunctionalitatile si a asigura functionarea optima a sistemului.

De asemenea, Ministerul Afacerilor Europene mentioneaza ca Guvernul Romaniei are ca prioritate cresterea ratei de absorbtie a fondurilor structurale si de coeziune si, in acest scop, a luat masuri vizand perfectionarea cadrului legislativ, cresterea capacitatii administrative si imbunatatirea procesului de achizitii publice (inclusiv prin identificarea si combaterea cazurilor de conflicte de interese si incompatibilitati). Aceste demersuri sustinute au ca scop inclusiv evitarea suspendarii procesului de rambursare a platilor de la Comisia Europeana sau, daca este lucru nu este posibil, limitarea la maximum a duratei suspendarilor.

Elemente de context
Din cauza unor nereguli constatate, in cursul unui control anual, pe zona de achizitii publice, Comisia Europeana a intrerupt rambursarile pentru axa prioritara 2 din Programul Operational Regional incepand cu data de 11 iunie 2011.

In iulie 2011, partea romana a decis sa suspende transmiterea declaratiilor de cheltuieli spre rambursare catre Comisia Europeana pentru toate programele operationale, pana la oferirea unor argumente suficiente privind legalitatea si corectitudinea sistemului de verificare, management si control a achizitiilor publice. Aceasta hotarare a fost luata de autoritatile romane intrucat semnale privind suspiciuni de nereguli in domeniul achizitiilor publice au fost identificate si pe alte programe operationale.

Ulterior, la sfarsitul lunii iulie 2011, Comisia Europeana a cerut partii romane sa indeplineasca o serie de conditionalitati la nivelul sistemului de management si control care sa ofere garantii suficiente privind credibilitatea acestuia.

La 31 octombrie 2011, Ministerul Afacerilor Europene a transmis Comisiei Europene informatiile referitoare la indeplinirea conditiilor pentru reluarea rambursarilor de plati de la Comisia Europeana pentru proiectele finantate din instrumentele structurale. Datele furnizate atestau atat remedierea de catre partea romana a problemelor identificate de auditorii CE in sistemul de achizitii publice, cat si reverificarea achizitiilor publice din proiectele deja derulate.
La 15 decembrie 2011, Comisia Europeana a comunicat reluarea rambursarii de plati pentru Programul Operational Regional (POR), axa prioritara 2, „Imbunatatirea infrastructurii de transport regionale si locale".

Ulterior, la 22 decembrie 2011, a fost reluat procesul de transmitere la Comisia Europeana pentru rambursare a declaratiilor de cheltuieli pentru toate programele finantate din fonduri structurale si de coeziune. Reluarea s-a facut cu conditia aplicarii unor corectii financiare preventive, precum si a indeplinirii unor masuri de imbunatatire a sistemului de gestionare a fondurilor. S-a convenit ca, dupa primul semestru al anului 2012, Comisia Europeana sa efectueze un audit pentru a constata daca deficientele au fost remediate. In functie de rezultatul auditului, Comisia urma sa decida continuarea rambursarilor sau intreruperea/suspendarea platilor.

Sursa: www.maeur.ro