ADR Centru strange idei strategice pentru portofoliul de proiecte aferent perioadei 2014-2020
Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru a demarat procesul de identificare a proiectelor regionale strategice, care sa duca la dezvoltarea socio-economica a Regiunii Centru, respectiv a judetelor Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu, prin rezolvarea nevoilor identificate la nivel local. Reprezentantii administratiei publice si ceilalti actori regionali sunt invitati sa propuna idei de proiecte regionale pe care le pot transmite catre Agentie, prin completarea unei Fise de proiect de pe site-ul web www.regio.adrcentru.ro
La nivelul fiecarui judet din Regiunea Centru sunt constituite grupuri de lucru care participa activ la elaborarea Planului de Dezvoltare Regionala (PDR) 2014-2020. Grupurile de lucru s-au constituit pornind de la practica Uniunii Europene. Astfel, se solicita crearea unor retele parteneriale care sa coordoneze culegerea, stocarea si prelucrarea datelor si informatiilor ce vor sta la baza intocmirii PDR, document justificativ utilizat in solicitarea si alocarea viitoarelor fonduri nerambursabile. Peste 200 de persoane din Regiune, membrii retelelor parteneriale coordonate de catre Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru, s-au intalnit de mai multe ori pentru stabilirea modului cum se vor structura obiectivele si prioritatile de dezvoltare si portofoliul de proiecte. Dezbaterile au vizat directiile strategice ale Uniunii Europene pentru perioada de programare bugetara 2014-2020, actiunile nationale realizate in vederea programarii perioadei respective, precum si actiunile derulate pana in prezent la nivel regional privind pregatirea PDR, fiind prezentat modul de realizare a portofoliului regional de proiecte.
“Pentru urmatoarea perioada de programare financiara, Uniunea Europeana va aloca fonduri nerambursabile prioritar proiectelor ce sustin reciproc cresterea inteligenta, cresterea durabila si cresterea favorabila incluziunii. Cu alte cuvinte vor fi finantate proiectele ce urmaresc dezvoltarea unei economii bazate pe cunoastere si inovare, a unei economii mai eficiente, ecologice si competitive, precum si a unei economii cu o rata ridicata a ocuparii fortei de munca, care sa asigure coeziunea sociala si teritoriala. Am constituit aceste grupuri deoarece incercam sa identificam, pornind de la nivel de comuna pana la municipiu si judet, implicand atat mediul privat cat si cel public, ce domenii sunt prioritare in solicitarea de fonduri nerambursabile, pentru investitii si dezvoltarea economico-sociala a regiunii”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.
Portofoliul de proiecte trebuie sa includa proiecte strategice care sa rezolve aspecte cu impact la nivel regional. Dintre acestea vor fi selectate proiectele strategice, care vor face parte din viitorul Program Operational Regional. MDRT lucreaza acum la un cadru de identificare si dezvoltare de proiecte strategice, care va fi supus consultarii publice. Practic, acest cadru o sa permita tuturor actorilor implicati in acest proces, sa identifice la nivelul fiecarei comunitati, acele proiecte strategice care au impact regional. ADR Centru va organiza in perioada urmatoare intalniri punctuale cu grupurile de lucru judetene, pentru discutarea necesitatilor de dezvoltare identificate si portofoliul regional de proiecte strategice.
Sursa: ADR Centru