Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Leonard Orban sustine propunerilor CE legate de alocarile bugetare pentru perioada 2014-2020

Ministrul afacerilor europene Leonard Orban a participat ieri, 24 septembrie 2012, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului Afaceri Generale al Uniunii Europene (CAG).

Principalele puncte aflate pe ordinea de zi au fost legate de negocierile referitoare la viitorul cadru financiar multianual al Uniunii, semestrul european si pregatirea reuniunii Consiliului European din 18-19 octombrie 2012.

Cu privire la negocierea viitorului buget al Uniunii Europene pentru perioada 2014-2020, s-au mentinut diferentele de pozitie intre cele doua grupuri de state membre; pe de-o parte, „grupul prietenilor coeziunii" (din care face parte si Romania) care sustine mentinerea alocarilor bugetare propuse de Comisia Europeana si, pe de alta parte, grupul de state membre care pledeaza pentru o mai buna calitate a cheltuirii banilor comunitari ( grupul better spending) si care se pronunta pentru reducerea semnificativa a alocarilor bugetare comparativ cu propunerile Comisiei.

In cadrul acestui subiect, ministrul Orban a reiterat pozitiile Romaniei privind sustinerea propunerilor Comisiei Europene legate de alocarile bugetare pentru perioada 2014-2020, considerand ca politica de coeziune si Politica Agricola Comuna trebuie sa continue sa fie consistent finantate din bugetul comunitar.

Agenda reuniunii a cuprins si o discutie referitoare la incluziunea sociala a romilor, context in care Leonard Orban a mentionat experientele pozitive inregistrate de tara noastra in procesul de integrare sociala a membrilor acestei comunitati. El a reliefat, totodata, dimensiunea europeana a acestei probleme, precum si faptul ca masurile necesar a fi implementate isi vor produce efecte pe termen mediu si lung.

De asemenea, Consiliul Afaceri Generale a aprobat concluziile Consiliului referitoare la rapoartele Comisiei Europene din iulie 2012 privind Mecanismul de Cooperare si Verificare in domeniul justitiei si luptei impotriva coruptiei din Romania si Bulgaria.

Sursa: MAEur

Vizualizări: 79