Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Mai multi bani necesari pentru proiectele europene

Beneficiarii proiectelor finantate cu fonduri europene ar putea incasa bani cu si mai mare intarziere decat pana acum, lucru care ar insemna falimentul pentru unii dintre ei. Asta pentru ca, de la finalul lunii martie, statul va trebui sa contribuie la proiectele finantate din bani europeni cu 15%, in loc de 5%, ca in prezent.

“Vom vedea intarzieri la plata pe proiectele aflate in implementare pentru ca Guvernul trebuie sa isi asume si trebuie sa sprijine din punct de vedere financiar o cofinantare mult mai mare fata de ceea ce era prevazut prin actuala derogare”, a declarat Dragos Jaliu, managing partner Structural Consulting™ Group – www.fonduri-structurale.ro.

De la sfarsitul lunii martie, statul va trebui sa aloce de trei ori mai multi bani pentru cofinantarea de proiecte cu fonduri europene. Situatie care ar putea da alte batai de cap beneficiarilor. Asta cu atat mai mult cu cat platile de la Ministerul de Finante ajung la beneficiari nu in 45 de zile, cat este termenul legal, ci cu intarzieri de 3 sau chiar 6 luni. Iar acest lucru, spun specialistii, inseamna ca unii beneficiari sa intre in faliment. In schimb, se estimeaza ca numarul proiectelor cu bani europeni va creste simtitor.

Pentru acest an, autoritatile vor sa atraga 10 miliarde de euro din fonduri europene, adica o rata de absorbtie a fondurilor de cel putin 50%. Multi analisti spun insa ca tinta propusa este foarte greu de atins.

Sursa:www.digi24.ro

Vizualizări: 137