Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Cat ne costa regionalizarea?

Oamenii de afaceri cu firme mici si mjlocii spun ca regionalizarea ar putea costa Romania aproximativ zece miliarde de euro, bani europeni la care statul nu ar mai avea acces timp de trei ani. Reprezentantii IMM-urilor spun ca schimbarea celor opt regiuni de dezvoltare ale Romaniei ar putea bloca accesul la fondurile comunitare.

Pentru a primi fonduri, fiecare regiune nou creata ar trebui reacreditata, spun oficialii Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR). Iar acest proces dureaza intre unul si doi ani. „Romania ar insemna ca circa doi ani, in cel mai bun caz, daca nu trei ani, n-ar absorbi niciun fond din resursele alocate pentru regiuni. Deci asta ar fi cel putin zece miliarde de euro”, sustine Ovidiu Nicolescu, presedinte CNIPMMR.

Reprezentantii micilor firme spun ca stabilirea unei singure capitale de regiune va creea probleme in absorbtia banilor europeni. Tot ei vin si cu solutii. „Propunerea publica pe care o facem... ar trebui sa fie dupa o abordare europeana, sa fie o abordare prin rotatie. Fiecare regiune sa aiba posibilitati si fiecare oras major din acea regiune, din judete, sa aiba posibilitatea ca, la un moment dat, sa conduca regiunea”, este de parere Florin Jianu, presedintele Patronatului Tinerilor Intreprinzatori din Romania.

Potrivit consultantilor pe fonduri europene, sacrificarea acestor bani este justificata doar daca autoritatile vin cu solutii clare pentru a compensa anii in care nu se vor putea atrage banii europeni. „Asumarea acestei intarzieri are sens in masura in care exista o alternativa consistenta reala. Pentru ca daca pur si simplu schimbam intr-o oarecare masura structura actuala a regiunilor fara sa se intample nimic deosebit, practic vor fi niste bani pierduti, intr-adevar”, explica Dan Barna, consultant Structural Consulting™Group - www.fonduri-structurale.ro, www.proiecte-structurale.ro.

Romania ocupa, in prezent, ultimul loc din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene la absorbtia de fonduri europene, potrivit datelor Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii. Statul a reusit sa atraga doar 20%, adica doar 7 miliarde de euro din cele 34 de miliarde de euro puse la dispozitie.

Sursa: www.digi24.ro

Vizualizări: 78