Studiu asupra calitatii vietii in Regiunea Vest, realizat de catre ADR Vest in cadrul unui proiect finantat prin POAT
ADR Vest a finalizat, cu sprijinul Institutului Roman pentru Evaluare si Strategie (IRES), studiul asupra calitatii vietii locuitorilor din Regiunea Vest. Studiul a fost realizat in cadrul proiectului “Cresterea impactului utilizarii Fondurilor Structurale asupra calitatii vietii locuitorilor din Regiunea Vest”, finantat in cadrul Programului Operational de Asistenta Tehnica 2007-2013.
Acesta este unul dintre cele cinci studii realizate de catre ADR Vest, cu sprijinul partenerilor locali si regionali implicati in procesul de planificare a dezvoltarii regionale, care contribuie la realizarea unui Plan de Dezvoltare Regionala al Regiunii Vest bine fundamentat. De asemenea, aceste studii contribuie la elaborarea portofoliului de proiecte al Regiunii Vest pentru noua perioada de programare in care vor fi disponibile fonduri nerambursabile.
Studiul ADR Vest este rezultatul unui sondaj de opinie realizat pe un esantion reprezentativ la nivel regional, prin chestionarea a 1845 de persoane cu varste de 18 ani si peste, pentru care culegerea informatiilor a avut loc in perioada 23 octombrie – 8 noiembrie 2012. Indicatorii urmariti in cadrul studiului au vizat calitatea vietii din perspectiva sigurantei cetateanului, a mediul social al locuitorilor din Regiunea Vest, a confortului locuintelor acestora, a infrastructurii locale, a petrecerii timpului liber si al nivelului de cultura, al veniturilor si al muncii.
Studiul prezentat a evidentiat diferentele de perceptie dintre mediul urban si cel rural din punctul de vedere al facilitatilor, al accesului la informatie, precum si asemanarile dintre ele, in ceea ce priveste raportul dintre cheltuielile si veniturile dintr-o gospodarie. Rezultatele au evidentiat presiunea exercitata de costurile incalzirii care au determinat in 41,7% din cazuri renuntari la cumpararea altor produse si servicii, aceasta povara fiind resimtita pe fondul diminuarii subventiilor la incalzire. Din punct de vedere al veniturilor pe gospodarie, media pentru municipiile resedinta de judet este mai mare decat media celorlalte tipuri de orase din regiune in ciuda faptului ca diferentele intre nivelele de cheltuieli nu sunt asa de mari. Cu toate acestea, perceptia locuitorilor din mediul rural privind valoarea veniturilor indica faptul ca 72% dintre acestia considera aceasta valoare ca fiind insuficienta sau ca acopera doar strictul necesar.
La nivel general, studiul arata ca cel mai mare grad de multumire al locuitorilor Regiunii Vest – in special pentru cei din mediul urban - vizeaza scolile, utilitatile si cabinetele medicale, iar cel mai scazut grad de multumire vizeaza spitalele, posibilitatea gasirii unui loc de munca si posibilitatea de a deschide o afacere proprie.
Indicatorul atractivitatii regionale arata ca majoritatea celor intervievati (75% din totalul subiectilor) vor ramane in localitatea proprie si peste 5 ani – media celor multumiti de modul in care se dezvolta Regiunea Vest si de evolutia acesteia in timp fiind destul de mare. De asemenea, 35% dintre locuitorii din mediul rural intervievati au spus ca vor ramane in localitatea proprie si peste 5 ani.
Astfel, partenerii ADR Vest in procesul de realizare al studiului au afirmat ca Regiunea Vest–din punctul de vedere al mentalitatii locuitorilor sai si al administratiei de care beneficiaza–este axata pe initiativa si pe castigarea de libertati, aceasta fiind o regiune in care dezvoltarea continua, sustenabila si in ritm cu cerintele Uniunii Europene este posibila ca urmare a existentei premiselor pentru sustinerea unor mecanisme de gandire europeana.
Pentru a consulta Studiul, click aici.
Sursa: ADR Vest