Cat costa un expert privat inchiriat de stat?

Atragerea fondurilor europene devine o treaba privata. Statul a realizat ca nu este capabil sa atraga fonduri europene cu functionarii angajati oricum pe bani frumosi. Asa ca apeleaza la mediul privat de unde inchiriaza profesionisti cu peste 6000 de euro lunar. E un fel de externalizare a serviciului.

Romania a absorbit mai putin de trei miliarde de euro bani europeni in sase ani si din cauza birocratiei excesive, a calitatii proaste a proiectelor si a dezinteresului angajatilor statului care lucreaza pe proiectele cu fonduri de la Bruxelles, spun specialistii.

Expertii vor fi inchiriati pentru 280 de euro pe zi de la firme de consultanta si, practic, angajatorul incaseaza respectiva suma. Insa e un club inchis. Expertii provin de la 38 de firme, plus o persoana fizica autorizata.

Unele firme sunt inregistrate in sate de pe langa Bucuresti

Firmele au fost alese de Ministerul Fondurilor Europene, care va incheia contracte de consultanta. In lista sunt doar cateva nume de firme cunoscute, KPMG sau Adecco, insa lista e plina de firmulite de apartament. Sau de curte, caci sunt si societati inregistrate in sate de pe langa Bucuresti.

Contactata de reporterii Business Club, singura persoana fizica autorizata din lista, Catalin Oprisanu, a refuzat orice dialog si a inchis telefonul.

Inchirierea expertilor se va face pe doi ani, iar costurile totale vor fi de circa 8 milioane de euro, care vor veni din fonduri europene si de la buget. Iar aceasta este suma la prima strigare, caci in functie de nevoi se poate suplimenta.

Dragos Jaliu, partener executiv Structural Consulting™ Group - www.fonduri-structurale.ro - www.proiecte-structurale.ro, spune ca din 2008 incoace aproape toate evaluarile au fost externalizate catre firme de consultanta care aveau experti. „Asta nu inseamna ca au fost mai rapizi in evaluare. Au fost cazuri cand evaluarile au durat un an jumatate, doi ani”, arata Dragos Jaliu.

Ce conditii trebuie sa indeplineasca expertii


Statul asteapta de la acesti experti sa verifice o cerere de rambursare in cel mult cinci zile lucratoare si o cerere de finantare in maximum 15 zile lucratoare. Cum e vorba de stat, se stabilesc termene clare, dar... merge si cu depasiri. Se pot prelungi in cazuri justificate, caci este posibil ca expertii sa fie prea incarcati de munca.

Interesant este ca nu exista vreo conditie ca respectivii experti sa fie anagajati ai firmelor de consultanta. Societatile trebuie doar sa propuna persoane care sa lucreze pentru stat, ceea ce deschide larg usa pentru slujbe bine platite la stat.
Externalizarea serviciilor de consultanta pe fonduri europene aduce insa in discutie oamenii angajati special la stat pentru asa ceva, oameni care aveau salarii peste media din ministere.

Argumentul invocat pentru angajarea acestor experti privati este ca guvernul face un efort pe ultima suta de metri pentru a nu pierde 6,5 miliarde euro din fondurile europene.

„Problemele nu au fost ca nu am avut noi bani de cofinantare, cateodata a fost si aceasta problema. Pe primul plan a fost lipsa de stimulent, dezorganizarea interna si faptul ca sunt pusi sa munceasca oameni care nu castiga nimic, adica functionari publici care nu castiga nimic daca-si pun capul la bataie”, spune expertul Sorin Ionita.

Pentru a nu pierde bani, autoritatile de la Bucuresti trebuie sa atraga intr-un an ce nu au reusit in cinci, adica sase miliarde de euro.

Romania, alaturi de Slovacia, ar putea beneficia de un an in plus pentru a cheltui fondurile disponibile pentru perioada 2007-2013, potrivit unei propuneri a Comisiei Europene ce ofera o mai mare libertate de a cheltui si de a solicita bani. Rata de absorbtie a fondurilor europene era mai mica de 15% la jumatate lunii mai. S-au cheltuit 2,7 miliarde de euro dintr-un total disponibil de 19,5 miliarde de euro.

Sursa: www.Digi24.ro